Hlavní obsah

Pozapomenutý pražský větrný mlýn stojí na Větrníku nad břevnovským klášterem

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Větrných mlýnů Praha asi moc neměla, na rozdíl od vodních, které stály nejen na Vltavě, ale také na potocích. Větrník je jedinou dochovanou památkou tohoto druhu na území Prahy.

Foto: Vratislav Konečný

Tady se kdysi vesele mlelo obilí, nyní se tu dobře najíte

Článek

Vysokoškolské koleje i tramvajová zastávka mají název Větrník podle

mlýna, který tu stával. Již v roce 1277 dal opat břevnovského kláštera Godefrid postavit dřevěný mlýn, mouku s přestávkami mlel do roku 1722.

Klášter byl soběstačný, měl pivovar, velké zeleninové i ovocné a bylinné zahrady, pozemky a hospodářství. Mlýn byl samozřejmostí. V budově větrného mlýna holandského typu obklopeného začátkem 20. století obytným komplexem se nyní nachází výtečná restaurace a penzion.

Patří jim téměř sto dvacet let

V roce 1899 koupil Větrník vyhlášený pražský restauratér Josef Černohorský, který tu zřídil výletní zahradní restauraci a nyní jeho potomci, rodina Opatrných, v  této tradici pokračuje. Bývalo tu podle dobových záznamů pěkně živo, na procházky na okraj Prahy chodily či povozy jezdily celé rodiny, obrázek jako vystřižený z románů Ignáta Herrmanna. Zvlášť letní zahrada byla velmi oblíbená.

Můžete se tu zastavit při návštěvě kláštera, jedná se o nádhernou procházku na okraji Prahy. Nedaleko se nachází obora Hvězda. Od silnice není na stavbu moc vidět, stojí v místech původní staré kaple, založené ve stejném roce jako břevnovský klášter sv. Markéty, tj. v roce 993.

Toto místo se také využívalo jako lom na opuku a dodnes jsou v přilehlé zahradě patrné výškové rozdíly. Na budově nad hlavním vchodem do kulaté věže je vytesán rok 1722. Tento rok symbolizuje datum přestavby a celkové rekonstrukce původní staré věže. Za povšimnutí stojí velice stará, do pískovce ručně vysekaná 30 metrů hluboká studna, která po celá staletí zásobuje přilehlou usedlost pitnou vodou.

Mlýny byly dva

V roce 1912 vypadal Břevnov jinak. Kolem se rozkládala holá pláň, ve svahu pod mlýny zahrady a areál kláštera. Větrník, který se dochoval dodnes, přešel v roce 1794 z klášterního majetku do rukou mlynářské rodiny Kohoutků. K ukončení mletí v něm došlo asi v 60. letech 19. století.

Na www.restauracevetrnik.cz najdete řadu dobových fotografií, tak už Prahu nikdo nepamatuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám