Hlavní obsah

Pověstmi opředený Vyšehrad zve (nejen) na výpravu proti proudu času

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné, vysloveně jarní počasí, jímž se prezentoval počátek března, láká na výlety. Třeba na pražský Vyšehrad.

Foto: Jiří Cysař

Nejstarší rotunda v Praze

Článek

Za slunečního svitu je tato památka opravdu nádherná - navíc na rozdíl třeba od Pražského hradu je zde i místo k odpočinku v přilehlém parku.

Vyšehrad je historické opevnění na skále nad pravým pražským břehem řeky Vltavy. Podle pověsti ho založil bájný kníže Krok. Vznikl jako knížecí hradiště ve druhé polovině 10. století. Koncem 11. století tady sídlil první český král Vratislav II. Při kostele sv. Petra a Pavla byla zřízena vyšehradská kapitula.

Později se stal především pevností, střežící od jihu Prahu, rozsáhle barokně přebudovanou ve 2. polovině století 17. Od 15. do 19. století byl Vyšehrad s podhradím samosprávným městem, do roku 1848 podřízeným vyšehradské kapitule, k Praze byl připojen roku 1883. V této době došlo k přetvoření hřbitova při kostele sv. Petra a Pavla na pohřebiště zasloužilých českých osobností. Od roku 1962 je sadově upravený vyšehradský areál národní kulturní památkou.

Jedno z možných výstupních míst je na stejnojmenné stanici metra - a odtud se již jde k Táborské bráně, která je od této strany vstupním místem do rozsáhlého areálu. Cestou nacházím informační centrum - zde návštěvníkům poskytnou informace, lze si tu koupit suvenýry a dát si i kávu nebo čaj. Po načerpání energie a znalostí pokračujeme kolem Jedličkova ústavu a vyšehradské kapituly a to již vidíme majestátní věže chrámu sv. Petra a Pavla.

V parčíku nás zaujme tzv. Čertův sloup, jsou to kameny, které čert ztratil, když letěl nad Vyšehradem. A když jsem znovu u pověstí, tak k tomuto místu se váží dvě nejznámější - o kněžně Libuši s Přemyslem Oráčem a Horymírovi s Šemíkem.

Nemohu nevzpomenout Slavín, kde jsou pochovány významné osobnosti české minulosti - např. Karel Hynek Mácha, Jan Neruda či Milada Horáková. A pak se již dostáváme k místu historickému založení této památky na krásné výhledy na Prahu a to směrem na Pražský hrad a také na Neumětely, kam údajně skočil Šemík s Horymírem. Nad vším se tyčí chrám sv. Petra a Pavla se svými charakteristickými věžemi.

Na místo se spoustou historicky významných památek, ale i nádherného výhledu na Vltavu i Hradčany, lze dojít nejen od metra, ale i od Vltavy ze stanice Výtoň, odkud vás čeká stoupání po schodech do strmého svahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám