Hlavní obsah

Pověsti hlavním tématem řezbářských slavností Křivořezání 2017 na hradě Křivoklát

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pověsti Křivoklátska, obrazy ze života Filipíny Welserové nebo Křivoklátský betlém jsou námětem letošního ročníku řezbářských slavností Křivořezání 2017 na hradě Křivoklát. Uskuteční se od 30. července do 5. srpna. Provázet je bude bohatý kulturní program – zahraje kapela Colorado, ProVokace nebo Třehusk.

Foto: Křivoklát
Článek

Každý rok na přelomu července a srpna se na Křivoklátě pořádá řezbářská slavnost Křivořezání. Letošní 22. ročník řezbářského sympozia má hlavní téma Křivoklátské pověsti. Nejméně 30 řezbářů z Česka ztvární postavu nebo část děje z pověstí Křivoklátska.

Nejkrásnější z křivoklátských pověstí vypráví, že když Blanka z Valois, první manželka markraběte Karla, pozdějšího císaře Karla IV., porodila na Křivoklátě 13. května roku 1335 dceru Markétu, nechal markrabě snést z okolních lesů pod okna Blančiných komnat hejna slavíků, aby ji svým zpěvem těšili.

Později císař Karel IV. rozkázal svým poddaným, aby se o stejné rozptýlení postarali každé královně, která by na Křivoklátě přivedla na svět dítě. Této pocty se prý po Blance z Valois dostalo už jen Filipíně Welserové, manželce Ferdinanda Tyrolského, která v roce 1560 porodila na Křivoklátě syna Karla a o tři roky později dvojčata Filipa a Marii.

Hrad Křivoklát stojí uprostřed křivoklátských lesů. V lokalitě, kam dlouhá léta noha obyčejného smrtelníka nevkročila, vládl strážce lesů Dyma. Lidem v sudém počtu neublíží, kdo jsou v lichém, roztrhá je. 

Je to mnoho let, co parta dřevorubců mýtila les u dvora Požáry, v místě, kterému se říká Turkův luh, kde se v údolí kolem potoka rozkládaly bažinaté louky. Prudká bouře donutila dřevorubce přerušit práci a hledat úkryt v nedaleké lesní boudě. Když konečně vodní příval ustal a burácení hromu zaniklo v dálce, vyšli ven.

Les rozpálený horkým letním dnem a prudce zchlazený, tonul v bělavých parách. Najednou pozornost dělníků upoutalo světlo, vystupující z močálů. Jeden z nich se rozhodl, že se půjde podívat, co to je. Pustil se strání dolů a zmizel v hustém mlází. Také světlo krátce na to zmizelo. Když se kamarád nevracel, rozhodli se, že ho půjdou hledat, naskytl se jim hrůzný pohled: v kalužích zatopené louky leželo kamarádovo tělo roztrhané na kusy.

Na Křivoklátě čeká návštěvníky mezinárodní festival se středověkými řemesly, šermíři a bohatým programem pro děti i dospělé. Slavnosti zahájí kapela Colorado v neděli 30. 7., poté zahraje Pe - Pe acoustic music (31. 7.) a rodinná kapela z Podbrdí "ProVokace"(2. 8.), na závěr akce vystoupí kapela Třehusk. 

V rámci programu zazní nová divadelní verze Shakespearova díla - Romeo a Julie (3. 8.) a denně budou probíhat ukázky řemesel.

Reklama

Výběr článků

Načítám