Hlavní obsah

Pověst o Suchém Čertovi je v Jevišovicích stále živá

Novinky, Marek Venuta

Jevišovice zaujmou nejen svou obsáhlou historii, ale hlavně množstvím památek. Můžete zde vidět Starý zámek, Pustý hrad, perlu coby Nový zámek, kostel sv. Josefa, budovu Komenia. Dále jednu z nejstarších přehradních nádrží ve střední Evropě, kterou stavěli inženýři až z Itálie nebo historickou sýpku.

Foto: Marek Venuta

Budova Komenia

Článek

Malebné městečko Jevišovice leží v severní části znojemského okresu, v krásné a romantické krajině s rozlehlými lesy, členitým terénem a skalnatým údolím řeky Jevišovky.

Jevišovice byly za švédských válek zcela zničeny a uložené písemnosti shořely. Můžeme se domnívat, že Jevišovice vznikly jako podhradí pevného hradu kunštátského, neboť roku 1289 je připomínán jako majitel Jevišovic Boček z Kunštátu.Tomuto rodu patřily po více než tři století.

Jevišovice baštou husitství a Suchý Čert postrachem okolí

Ve 13.století byl v místě původního hradiště postaven hrad, jehož nejznámějším držitelem byl Hynek z Kunštátu. Tento loupeživý rytíř byl znám v okolí jako Suchý Čert. Suchý, protože byl vysoký, sukovitý a hubený. Čertem ho nazývali pro jeho divokost, nebezpečnost a nevypočitatelnost.

Myšlenky husitství přijali Jevišovičtí a město se stává jeho baštou na jihozápadní Moravě. Proto byl původní hrad v roce 1421 dobyt  rakouským vévodou Albrechtem IV. a zcela pobořen. Dobu husitství připomíná památník na vrchu Žalově v podobě kameného jehlanu s kalichem nahoře.

Jean-Louis Raduit de Souches

Nový hrad postavili pánové z Kunštátu na protějším ostrohu. Po vymření rodu Kunštátů získává panství roku 1649 Ludvík Raduit de Souches, obránce Brna, který s 1500 muži ubránil město po čtyři měsíce před švédskou armádou čítající 28000 vojáků. Dal vzniknout i nedalekému poutnímu místu Hluboké Mašůvky, když nechal vystavět kostel, kterému daroval sošku Panny Marie de Foi.

V době boje za národní svobodu se Jevišovice postavily do čela zápasu proti poněmčenému Znojmu. Na protest proti germanismu se tu v roce 1871 sjednotilo okolo šestnácti tisíc občanů Znojemska pod vedením notáře Jana Vlka. Poprvé na Znojemsku se tu tehdy také zpívala píseň Kde domov můj.

V roce 1990 bylo historické jádro Jevišovic vyhlášeno památkovou zónou.

Reklama

Výběr článků

Načítám