Hlavní obsah

Poutníci se na Svatojakubské cestě zastavili také v Mikulově

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nově otevřené Svatojakubské cestě na jižní Moravě se vydali první poutníci. Uplynutý týden podnikli svůj poutní pochod z Brna do rakouského Drasenhofenu.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Od brněnského kostela sv. Jakuba vyrazili poutníci ve čtvrtek 19. září v pravé poledne. Cílem jejich cesty byl dolnorakouský Drasenhofen, kam došli v neděli 22. září. Tam jihomoravská svatojakubská cesta navazuje na trasu po Weinviertelu směřující ke Kremži. 

Na své cestě poutníci navštívili benediktinský klášter s Památníkem písemnictví na Moravě v Rajhradě, kostely podél cesty a v neděli ráno dorazili do Mikulova.

V Turistickém informačním centru Mikulov jeho pracovnice Marie Jedličková převzala z rukou Romana Kleckera, odborného spolupracovníka Centrály cestovního ruchu, symbol svatojakubské cesty – mušli hřebenatku společně s razítkem, které si pěší poutníci tisknou do svého credencialu.

Mikulov je součástí nově vyznačené svatojakubské cesty, která je významnou evropskou turistickou trasou a navazuje na starobylou poutní tradici cest do Santiaga de Compostela.

Do projektu Centrály cestovního ruchu „Jižní Morava“ je zapojeno dalších třináct jihomoravských obcí a rozsah cesty na území jižní Moravy je 55 km.

Přímo v Mikulově vede trasa od Klentnice přes přírodní rezervaci vrchu Turold, kde mohou poutníci navštívit jeskyni. Pokračování zde má dvě varianty – modře značená trasa vede přes ulice Hliniště a Bezručova na Svatý kopeček a po křížové cestě se pěší turisté dostanou na historické Náměstí. Červená vede přes Kozí hrádek a židovský hřbitov a končí také na historickém Náměstí. Dále vede svatojakubská cesta přes státní hranici do Rakouska.

Reklama

Výběr článků

Načítám