Hlavní obsah

Pouť smíření Pohořelice - Brno po desáté

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 28. května se koná jubilejní 10. ročník Pouti smíření, organizované v rámci připomenutí takzvaného pochodu smrti, který absolvovali starci, ženy a děti německé národnosti 30. května 1945 z Brna do Pohořelic.

Foto: Jiří Smutný

Zakladatel Pouti smíření Jaroslav Ostrčilík (vlevo)

Článek

Vzpomínková akce začne v Pohořelicích u hromadného hrobu těch, kteří pochod nepřežili. Údaje o obětech se různí. Z 20 000 Němců zřejmě nepřežilo 1700, z nichž část byla pohřbena v Pohořelicích.

Pouť smíření vyvolává u veřejnosti rozdílné reakce. Někdo s ní nadšeně souhlasí, najdou se ale i její odpůrci. Ti konstatují, že za vyhnání Čechů z území obsazených v roce 1938 Němci se také nikdo neomluvil, natož aby o tom sepisoval deklarace nebo pořádal pochody.

Židlochovický historik Miloslav Jurák (95) vidí jako závažnou chybu, že dnešní výklad takových dramatických dějů nepřihlíží k atmosféře doby, v níž se odehrály. „Ta byla zcela jiná než dnes,“ konstatuje. „Nacistická teorie o německých nadlidech a jejich historickém úkolu zotročit a zlikvidovat méněcenné Slovany vybičovaly vzájemnou nenávist do nejvyšší míry. Ta pak byla živnou půdou pro nejrůznější, dnes těžko pochopitelné excesy z obou stran.“

Vloni se v Brně konal Rok smíření a byla sepsána Deklarace smíření, odsuzující odsun Němců jako nepřijatelný akt, vycházející z kolektivní viny. To chápe téměř každý. Ale proč to každý rok opakovat, to už ne. „Deklarace na chápání minulosti nic nezměnila. Postrádáme omluvu ze strany Němců, až na ni může navázat usmíření. Opačně to nejde,“ myslí si například Libor Šťástka, šéf brněnské ODS.

Odhlédneme-li od situace v Brně, jinde to lidé tak neprožívají. Přitom odsuny Němců nebyly jen z Brna a ani ne pouze z areálu augustiniánského kláštera, jako ten mediálně nejznámější. Není známo, že by se někde sepisovaly deklarace a konaly pamětní pochody. A podíváme-li se na webové stránky Pohořelic, o zítřejší akci tam nenajdeme ani zmínku.

V každém případě se účastníci pouti sejdou u hromadného hrobu obětí v Pohořelicích u původní silnice na Vídeň, dnes č. 395. Od 9.45 hodin bude proslov, připomenutí historie a modlitba. Odchod poutníků je plánován na 10.00 hodin. Předpokládá se, že cíle na Mendlově náměstí v Brně bude po absolvování 32 kilometrů dosaženo v 18.00 hodin. Kdo vydrží do 19.00 hodin, může si na místě ještě popovídat s organizátorem pochodu Jaroslavem Ostrčilíkem a dalšími zainteresovanými osobami.

Reklama

Výběr článků

Načítám