Hlavní obsah

Potrubní pošta stále pomáhá nemocnicím v přepravě

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potrubní pošta není zdaleka historickou záležitostí, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nejčastěji se používá ve zdravotnických zařízeních, kde zrychluje přepravu biologických vzorků k laboratorním vyšetřením. V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně přepraví potrubím denně celkem 900 transportů.

Foto: Nikola Hofmanová

centrála potrubní pošty v Krajské nemocnici T. Bati

Článek

Ve zlínské nemocnici funguje potrubní pošta od roku 1999. Postupně se rozšiřovala, nyní má tři linky s jednou řídící centrálou.

„Systém zajišťuje v areálu nemocnice přepravu především biologického a drobného materiálu, léků nebo dokumentů mezi odděleními, vše se děje pomocí přepravních pouzder,” komentoval systém potrubní pošty ekonomicko-provozní náměstek KNTB Ing. Vlastimil Vajdák a dodal, že potrubní pošta propojuje 12 nemocničních objektů.

Hmotnost zásilky může být až 1 kg, rychlost je zhruba 6 metrů za vteřinu. Potrubní rozvod je v budovách veden většinou v podstropních částech, mimo objekty v tepelných kanálech nebo v zemi. Celková délka rozvodu je 1,5 km. Celý systém je napojen na centrální počítač a obsluha má možnost sledovat chod pouzder. Potrubní pošta funguje na principu proudícího vzduchu pomocí dmychadel tam i zpět, díky výhybkám se pak rozvětvuje do jednotlivých budov.

Potrubní pošta funguje od roku 2011 také ve Vsetínské nemocnici, konkrétně v budově s oddělením patologie a centralizovanými laboratořemi. V Uherskohradišťské nemocnici je plánována v nové budově interny.

Reklama

Výběr článků

Načítám