Hlavní obsah

Potřeba transfúzních přípravků roste, počet nových dárců ale stagnuje

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Transfúzní oddělení Nemocnice České Budějovice letos pravděpodobně dosáhne rekordního počtu odběrů krve, bezmála 19 tisíc. Přesto lékaři uvítají každého nového dárce. Potřeba transfúzních přípravků a plazmy pro dále vyráběné krevní deriváty totiž neustále roste.

Foto: Foto Archiv - Lenka Pokorná

Při náročných operacích na specializovaných pracovištích se spotřebuje velké množství krevního materiálu.

Článek

„Počet prvodárců neboli nových dárců krve se dlouhodobě pohybuje zhruba na úrovni deseti procent. Z toho vyplývá, že stabilní dárci jsou odebíráni častěji než v minulosti. Snažíme se proto odběry maximálně přizpůsobit potřebám nemocnic. Na internetu zveřejňujeme aktuální potřeby odběrů v týdenních intervalech a k přihlášeným dárcům operativně přizváváme dárce podle aktuální potřeby. Preferujeme, aby doba skladování krve byla co nejkratší a maximálně přizpůsobená potřebám nemocnic,“ uvedl primář Transfúzního oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s. MUDr. Petr Biedermann.

Zejména dárci, kteří jsou schopni reagovat na akutní potřebu nemocnic a na vyzvání se dostavit, jsou pro lékaře a zejména pro pacienty skutečným „klenotem“. Především v létě se totiž dramaticky zvyšuje počet těžce zraněných lidí po úrazech různého druhu. Ti jsou navíc soustřeďováni v českobudějovickém traumacentru, kde pak potřeba krve prudce roste.

„Jedna velká havárie, kdy je více zraněných, už dokáže situaci vychýlit z normálu. Pak oslovujeme registrované dárce a za jejich krev jsme vděčni víc, než kdykoli jindy,“ poznamenal primář MUDr. Biedermann.

Růst počtu dárců i odběrů je naprosto nezbytnou potřebou celého jihočeského zdravotnictví. Českobudějovická nemocnice disponuje celou řadou specializovaných center (traumacentrum, kardiocentrum apod.), kde jsou léčeni nejtěžší pacienti z celého regionu a která mají vysoké nároky na spotřebu krve.

Transfúzní oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s. navíc zásobuje základními krevními přípravky nejen svou domovskou nemocnici, ale také nemocnice v Českém Krumlově, Prachaticích a Strakonicích. Speciálními přípravky pak zásobuje i další nemocnice v Jihočeském kraji. V případě nutnosti i nemocnice v Plzeňském kraji a na Vysočině.

„V této souvislosti zde existuje jedno velké ale. V současné době jsou všichni těžcí pacienti ze všech okresů kraje soustředěni do Českých Budějovic. Výroba transfúzních přípravků pro ně je ale uskutečňována z velké části pouze prostřednictvím dárců z Českobudějovicka, takže českobudějovičtí dárci jsou častěji odebíráni, než dárci z jiných oblastí regionu. Domnívám se proto, že do budoucna by tato zátěž měla být rovnoměrněji rozložena,“ dodal primář MUDr. Biedermann.

Reklama

Výběr článků

Načítám