Hlavní obsah

Posvícení s husí pečíňkou a mladým vínem na zámku Loučeň zahájí Martin na bílém koni

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tradiční Svatomartinské posvícení, spojené s žehnáním mladému vínu, zahájí rytíř svatý Martin na bílém koni o víkendu 14. a 15. listopadu na zámku Loučeň. Putování za svatomartinskými světýlky zámeckým parkem vyvrcholí velkolepou ohňovou show.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Svátek svatého Martina je jedním z nejoblíbenějších svátků roku. Tento den je spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s posvícením. Již po deváté, a to v sobotu 14. a 15. listopadu, přijede na Loučeň rytíř svatý Martin, aby požehnal svatomartinskému vínu.

Program tradičního Svatomartinského posvícení začne po 11. hodině, návštěvníci si mohou vyzkoušet rytířské dovednosti, středověkou zbroj nebo zhlédnout rytířské turnaje.

„Svatomartinské posvícení je navzdory svému spojení s chladným listopadem jednoznačně nejzavedenější slavností pořádanou zámkem Loučeň. Pevně věříme, že mu veřejnost zachová svoji přízeň i při letošním 9. ročníku,” uvedl Vratislav Zákoutský, kastelán zámku.

Putování za svatomartinskými světýlky bude mít osvědčenou podobu pochodu po vyznačené cestě se zhasnutými lampióny, které v cíli rozsvítí  sv. Martin. „Apelujeme na rodiče: Aby měla akce opravdu ten kouzelný charakter, jaký má mít, nevyslyšte naléhání dětí na okamžité zažehnutí lampiónu a nechte lampión zapálit až v cíli pochodu samotným sv. Martinem. Cesta za světýlky se má odehrávat se zhasnutými pochodněmi, teprve zpátky se pak průvod vrací se světýlky zažehnutými svatým rytířem. V tom je hlavní kouzlo celé té nádherné pouti,“ nabádá Kristýna Pokorná, kulturní referentka.  

Oním pomyslným bonbónkem je velká ohňová show. „Show bude podbarvena hudbou, takže by měla působit na diváky opravdu důstojným a pompézním dojmem,“ láká na akci Kristýna Pokorná.

Ochutnávka svatomartinských vín s husí pečínkou

Dospělí návštěvníci se jistě vydají na zámek nejen za ochutnávkou letošních svatomartinských vín ale i husí pečínkou, kterou budou na zámku nabízet hned na několika místech. Každý návštěvník dostane ke vstupence zdarma jeden žeton na ochutnávku svatomartinských vín (mimo dětí). 

Legenda o svatém Martinovi

Martin Tourský se narodil v roce 316 v Panonii (dnešním Maďarsku). Jeho otec byl římský důstojník a tak se i jeho syn musel stát v patnácti letech vojákem.

Za jedné zimní noci projížděl Martin městem a kontroloval vojenské hlídky. Na ulici uviděl polonahého žebráka, který jej poprosil o almužnu. Martin ale peníze u sebe neměl a tak chtěl alespoň ubožáka ochránit před zimou. Mečem tedy přeťal svůj vojenský plášť na polovici a jednu daroval žebrákovi. Následující noci se Martinovi zjevil ve snu Kristus oblečený právě do této poloviny pláště…

Pod vlivem tohoto zjevení přijal Martin na Velkou noc roku 339 křest a rozhodl se zasvětit svůj život Bohu. Poté, co dosáhl důstojnické hodnosti, opustil vojsko a přijal biskupský stolec v Tours (v roce 372). Jak legenda praví, Martin při své skromnosti nechtěl biskupskou hodnost přijmout a tak se schoval před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým štěbetáním prozradily. Jiná verze říká, že ho při kázání husy neustále rušily svým kejháním, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.

Reklama

Výběr článků

Načítám