Hlavní obsah

Postřelený racek bouřní byl ornitology zachráněn, ale již nikdy nebude létat

Novinky, Jiří Šafránek

V polovině března nalezli členové Moravského ornitologického spolku u Troubecké štěrkovny několik zastřelených racků chechtavých a jednoho postřeleného racka bouřního. Ten krvácel z otevřené zlomeniny na pravém křídle a bez pomoci by uhynul. Proto jej odchytili a převezli do záchranné stanice.

Foto: Jiří Šafránek

Racek bouřní se uzdravuje po vážném zranění.

Článek

Racek bouřní pochází ze severu Evropy, kde hnízdí na mořském pobřeží. Je větší než náš racek chechtavý a na rozdíl od něj má v letním šatě bílou hlavu a žlutý zobák a nohy. Rackové bouřní se u nás objevují pouze v zimním období a na jaře se vracejí na svá severská hnízdiště. Živí se drobnými vodními živočichy i rostlinami a nepohrdne ani uhynulými rybami nebo zbytky potravin na skládkách komunálního odpadu.

Vzhledem k velmi vážnému zranění, tříštivé zlomenině dvou kostí v pravém křídle, přišel o část křídla a již nikdy nebude schopen letu. I přesto že se již nebude moci vrátit do volné přírody, tak nezůstane v záchranné stanici. Členové Moravského ornitologického spolku pro něj sehnali místo v ZOO Ohrada v jižních Čechách, kde již jednoho racka bouřního chovají. Mají zde samce, a pokud jde o samici, tak mohou oba ptáci vytvořit chovný pár.

Zachráněný racek bouřní je již v dobré kondici a tak koncem dubna opustí Záchrannou stanici pro hendikepované živočichy, která je v areálu Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově a vydá se na cestu do jižních Čech.

Reklama

Výběr článků

Načítám