Hlavní obsah

Postavy z českých pohádek ožijí na zámku Stránov

Novinky, Monika Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Božena Němcová, Václav Čtvrtek či Karel Jaromír Erben by jistě zaplesali nad nápadem zámku nedaleko Mladé Boleslavi, který na 9. června přichystal především pro dětské návštěvníky poutavou sobotu s pohádkovými postavami.

Foto: Veronika Nechvátalová
Článek

Kdekdo by si možná myslel, že v zámku Stránov v Jizerním Vtelně u Mladé Boleslavi je stále dětský domov, který zde býval dlouhá léta komunistická. Opak je však pravdou. Děti se již dávno přestěhovaly do nedalekého Horního Krnska do krásných vilek nabízejících rodinnou atmosféru a malebný zámek (zámek v roce 1917 získal do vlastnictví prezident Škodových závodů a senátor parlamentu Josef Šimonek, od roku 2003 je znovu v rukou rodiny Šimonků) se již osm let otevírá veřejnosti a nabízí jí k prozkoumání své útroby.

Obzvláště pak dech beroucí překrásný výhled z věže do údolí řeky Jizery a na monumentální železniční viadukt (152 metrů dlouhý a 27 metrů vysoký) vás nenechá klidným a na zámek, jehož historie se utváří vlastně doposud, vám nedá zapomenout. Romantické arkády a s nimi spojená i možnost nocování v zámecké ložnici zase jistě potěší milence na toulkách poklidným Pojizeřím. Rodiny s dětmi uvítají zámecký park, kde si každý najde svůj kout a může zde strávit čas relaxací či jen uniknout pálícímu slunci v letních dnech.

Expozice nabízí výstavu kočárků, dobového oblečení, stolování, a dokonce i motocyklů. Doprovodné programy jsou též připraveny. Podobně jako v sobotu 9. června od 11 do 16 hodin, kdy se zámeckým parkem bude při velkolepé kostýmní akci procházet Červená Karkulka i s vlkem, šíleně smutná princezna bude spolu s princeznou se zlatou hvězdou na čele a Šípkovou Růženkou vyhlížet své prince, Rumcajs s Mankou budou dohlížet na lesní porosty, vodník Česílko si popovídá s vílou Amálkou, hloupý Honza se poradí s dědem Vševědem a na zámecký bál vás nakonec pozve Večerníček s králem a královnou.

Připraveno bude i bohaté občerstvení. Vstupné na tuto akci zahrnující i vstup do zámku váš rodinný rozpočet rozhodně nezruinuje a vy si i s dětmi můžete užít prima den s Českými pohádkami.

Stránov je z Mladé Boleslavi vzdálen, coby kamenem dohodil, a tím pádem to ani při dálnici z Prahy či Liberce nemáte daleko. A tak, máte-li chuť užít trochu té nefalšované romantiky, historie, kultury, pohádek a poznání, vydejte se na zámek Stránov 9. června, který se na vás už teď moc těší. Přijďte se přesvědčit o neopakovatelnosti atmosféry tohoto místa na vlastní oči i uši.

Reklama

Výběr článků

Načítám