Hlavní obsah

Poslední zvonění: tradiční habartovská akce spojená s koncem školního roku

Novinky, Aleš Plevka

Poslední zvonění má v Habartově letitou tradici. Jedná se o slavnostní událost, při níž se v hlavní roli ocitají žáci vycházející z deváté třídy ZŠ a budoucí prvňáčci z přípravné třídy a mateřských škol. Obvyklým místem konání je vždy náměstí Přátelství, což však letos znemožnila nepřízeň počasí.

Foto: Aleš Plevka

Symbolické předání štafety docházky do základní školy

Článek

Slavnost se pořádá pod záštitou Komise pro sport a kulturu města Habartova a jedná se především o možnost pro rodinné příslušníky a přátele deváťáků i budoucích prvňáčků, aby se sešli a společně přivítali novou etapu v životě každého z nich.

Obvykle stovky diváků obsadí téměř celý prostor náměstí, tentokráte byli pořadatelé nuceni z důvodu nepřetržitého deště přistoupit k tzv. mokré variantě a přesunout místo konání pod střechu do poněkud stísněnějšího prostoru kinosálu kulturního střediska. To s sebou neslo i tu nepříjemnost, že celkový počet diváků byl limitován asi třemi sty, a každý účastník tak zdarma obdržel tři lístky.

Navzdory této nepříjemnosti si ale nikdo nenechal zkazit dobrou náladu a příjemný pocit z celého setkání. Ve tři hodiny ve čtvrtek 29. června tak byli již všichni na svých místech a mohlo se začít.

Do sálu za potlesku všech přítomných vstoupil průvod šestnácti deváťáků a dva a padesáti capartů z MŠ. Chvíli na to již na pódium vystoupila moderátorská dvojice Eliška Vachková a Matěj Sivák, aby celé setkání zahájila. Oba deváťáci vzápětí vyzvali ředitele ZŠ Mgr. Václava Riedla, aby se k nim přidal a poprvé nechal zaznít zvuk historického zvonu.

Trojici u mikrofonů posléze doplnil i starosta města Ing. Petr Janura, který přednesl krátký proslov, v němž poděkoval organizátorům akce a všem přítomným aktérům popřál hodně štěstí. Po něm se ve stejném duchu vyjádřil i ředitel Riedl, který v závěru svých několika vět vyslovil přání, ať se všem v jejich nových životních rolích daří.

Následně se mikrofonů opět chopila Eliška a Matěj, aby se postarali o uvedení kulturního programu. Pódium tak na několik desítek minut patřilo postupně dětem z MŠ Duhová, z MŠ Okružní, přípravné třídy při ZŠ a nakonec i deváťákům. Před zraky diváků se jeviště nejprve proměnilo v "ledové království", poté ho za své rejdiště prohlásili "piráti na Ohři", které však vystrnadili spánku chtiví mravenci a za všechny se pak písní "Loučení" rozloučili deváťáci.

Dalším bodem programu bylo samotné předání štafety docházky do ZŠ. To bylo provedeno vzájemným setkáním deváťáků a dětí z MŠ ve středu pódia, kde si předali symbolické dárky.

Pro budoucí školáky tím akce skončila, a tak byli předáni zpět do péče pyšným rodičům. Deváťáci se však podle tradice ještě podepisovali do pamětní knihy a z rukou starosty, ředitele ZŠ a třídního učitele převzali drobné dárky (originální pamětní list, stříbrný náramek, absolventskou stužku).

Také deváťáci si připravili několik vět, které se staly shrnutím jejich působení na ZŠ a jejich vyjádřením díků všem, kteří je na této cestě sprovázeli. Konkrétním poděkováním přítomným kantorům se stala modrá růže.

Poté již znovu vystoupil na pódium ředitel školy Mgr. Václav Riedl a opětovným zvoněním naši malou slavnost ukončil. Nyní nastal ten správný čas na poslední stisky rukou, slova loučení a také slzy, které samotný konec akce provázejí vždy, a neubrání se jim skoro nikdo. Ať se tedy všem daří prát se se životem se ctí.

Reklama

Výběr článků

Načítám