Hlavní obsah

Porkertovy kuchyňské strojky zvou návštěvníky do ostravského Muzea Mlejn

Novinky, Eda Riedl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expozice železných mlýnků v ostravském Muzeu Mlejn zve k návštěvě ojedinělé sbírky kuchyňských strojků.

Foto: Eda Riedl

Zkáza Růženčiny hutě ve Skuhrově

Článek

Muzeum Mlejn v Ostravě nabízí shlédnutí v expozici železných mlýnků kolekci 61 kuchyňských Porkertových strojků, které se vyráběly ve Skuhrově nad Bělou. Firma vyráběla výrobky z litiny od roku 1881. Mezi nimi to byly zejména kuchyňské strojky, mlýnky které znala v minulosti nejedna hospodyňka a to nejenom v Čechách a na Moravě, ale také za mořem.

V letech 1817–1822 vybudoval František Antonín Kolovrat-Libštejnský největší železárnu v Orlických horách nazvanou Růženina huť. Na konci 19. století sloužila Růženina huť jako slévárna a to již v majetku firmy Vilém a Eduard Porkert, výroba kuchyňských strojků a litinových rámů pro klavíry. V huti se od té době vyráběly rošty a plotny pro kamna, náhrobní kříže a různé další litinové součástky, hlavně podstavce šicích strojů. Firma prošlo dobrýmy i zlými časy a fungovala celých 126 let. Nepřežila však nápor levného zboží z Asie a v roce 2007 ukončila svoji činnost.

V Muzeu Mlejn v expozici jsou seřazeny kuchyňské mlýnky a strojky od nejstarších vyráběných kolem roku 1900 až po ty nejnovější, které ještě při troše štěstí lze koupit z některých obchodem s kuchyňskými potřebami. V kolekci jsou mlýnky na mák, na koření, na obilí na maso, na strouhanku, odšťavňovače, food choppry-mlýnky na zeleninu a jiné potraviny. Dále expozice nabízí ukázku vah, vážek, mlýnků na barvy, na kávu a také starou žehličku amerického vzoru.

V expozici muzea tak můžete shlédnout prakticky celý sortiment strojků vyráběných ve Skuhrově. Nejsou zde všechny různé provedení jednotlivých strojků, protože se je ještě nepodařilo sesbírat, sbírka je stále živá a ještě se rozšiřuje, každý může nabídnout strojek do expozice, aby se sbírka doplnila.

Expozice je otevřena ve všední dny od 10.00 do 17.00, bezplatně. Můžete si mimo jiné vyzkoušet jak se mele obilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám