Hlavní obsah

Polozapomenutý Sepekov, křtili tu kardinála Vlka

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při silnici z Milevska do Bechyně leží městys Sepekov, zdánlivě nenápadný, ale s nádhernou barokní památkou. Kostel Jména Panny Marie je vidět zdáli, i když žádnou tabuli o význačné památce před obcí nenajdete.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Památka je otevřená o mších, ale u kostela bydlí paní Kofroňová, jejíž telefon je k dispozici na vývěsce u kostelních dveří.

Sakrální areál vznikl na popud strahovského opata  Mariana Hermanna. Začalo se stavět v roce 1730, o tři roky byl kostel dokončen. Paní Kofroňová je skvělou průvodkyní, sedmý křížek již dávno překročila, přesto do schodů k varhanám vybíhá čerstvěji než mnozí padesátníci.

Chrám je obehnán ambity se čtyřmi kaplemi - sv. Linharta, Augustina, Norberta a Jana z Nepomuku. Součástí je křížová cesta, její obrazy, zastavení, byly nabídnuty nedávno při veřejné sbírce, která měla přispět na opravu, prodány jsou všechny.

Památka je ve velmi  dobrém stavu, všude čisto, sochy světců vypulírované, fresková výzdoba kopule znázorňující přímluvu Panny Marie je původní. Další freska se nachází nad presbytářem. Část interiéru kostela je zařízena z benediktinského kláštera na Pražském hradě, část z kostela sv. Benedikta také z Prahy. Lavice jsou původní.

Zajímavostí je křtitelnice, byl v ní pokřtěn kardinál Miloslav Vlk, který se narodil v roce 1932 v nedaleké Líšnici, a jak se dozvídám od průvodkyně, do rodné vsi dojíždí za příbuznými.

Městys Sepekov byl majetkem Vítkovců, za husitských válek ho postihla přítomnost vojsk na nedalekém Táboře. Dalšími majiteli byli Šternberkové, Švamberkové, po roce 1622 byl zkonfiskován a připadl církvi. Nyní kostel vlastní strahovští premonstráti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám