Hlavní obsah

Polické náměstí provoní zelňačka, již potřetí

Novinky, Jana Rutarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstí v Polici nad Metují ožije v sobotu 10. června, již potřetí, soutěží o nejchutnější zelňačku, trhem a doprovodným programem. Celkem šest přihlášených týmů se bude snažit přesvědčit porotu, že jejich polévka je ta nejlepší.

Foto: Martin Schirlo
Článek

Slavnostní salvou Ostrostřelecké gardy polické, vlastní hymnou soutěže a zapálením ohňů pod kotli začne v sobotu ráno další ročník Polické zelňačky. Kuchařské týmy se utkají nejen „u plotny“, ale budou se také snažit uspět v dalších soutěžích tematicky spojených se zelím, které jsou pro ně na dopoledne připraveny – krouhání zelí na čas, hod na terč, hod „zelnou hlávkou“ do dálky nebo kuželky.

Soutěž ve vaření polévky bude i v letošním roce spojena s trhem a doprovodným programem, který na polickém náměstí bude probíhat od rána do odpoledních hodin. Na podiu se během dne vystřídají kapely Dívčí trio, Kamarádi osady 5 a Ironick. Celým dnem bude provázet moderátor Tomáš Peterka z Českého rozhlasu Hradec Králové, který je mediálním partnerem akce.

V odpoledních hodinách si pro radost budou moct zasoutěžit děti.  Pro děti bude také po celý den připraven skákací hrad a aquazorbing, se kterými přijedou provozovatelé pouťových atrakcí.

Police nad Metují se k pořádání akce inspirovala ve Velkých Bílovicích. Týmy si zajišťují suroviny samy. Na samotné vaření, které bude zahájeno salvou Ostrostřelecké gardy polické, mají kuchařské týmy k dispozici tři hodiny. Jejich výtvory následně posoudí odborná porota, ke které se soutěžní vzorky dostávají jednotlivě a anonymně. Zmíněná porota vzorky posuzuje komplexně - hodnotí nejen vzhled, ale také např. i vůni, chuť, hustotu nebo barvu, obsah přírodních přísad v polévce.

Akce bude spojena s dopravními omezeními v centru města. Zcela uzavřeno bude celé Masarykovo náměstí a přilehlé ulice (část ul. Nádražní – u Pellyho domů, Tomkova, Kostelní, U Opatrovny):  od pátku 9. 6. 2017 od 18:00 hod do soboty 10. 6. 2016 do 24:00 hod.

Umístěním podia na náměstí bude dotčen vjezd a výjezd do ulic Tomkova, Zahradní, Na Prádle a Hvězdecká. Vjezd a výjezd bude obyvatelům uvedených ulic výjimečně umožněn přes stavbu a křižovatku u Základní školy. Pořadatelé také žádají všechny, kteří běžně parkují na náměstí, aby využili jiné parkovací plochy ve městě.     

Reklama

Výběr článků

Načítám