Hlavní obsah

Policie v Bohumíně zabavila další kvízomaty

Novinky, Lucie Balcarová

Policie opět zakročila proti nelegálnímu hazardu v Bohumíně. V centru i městské části Skřečoň zabavila další kvízomaty, na které je upozornila zdejší radnice. A to díky celoplošnému zákazu hazardu, který ve městě platí necelé dva roky.

Foto: Policie České republiky

V pivnici na pěší zóně bylo kvízomatů nejvíce. V dubnu jich tady policie zabavila čtrnáct, teď dalších osm.

Článek

„Potvrzujeme, že policisté Územního odboru Policie ČR Karviná znovu zasahovali v Bohumíně. Ve čtyřech provozovnách zabavili celkem 12 kvízomatů. Ve dvou z nich už byli podruhé,“ uvedla karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Po dubnovém zátahu v Bohumíně skončilo v rukou policie 22 nelegálních kvízomatů. Někteří jejich provozovatelé ale nelenili a pár dní po policejní akci do uvolněných míst navezli nové přístroje. Policie proto na některých místech zasahovala opakovaně. Dvakrát například na pěší zóně, kde bylo nelegálních přístrojů nejvíce. V dubnu ze zdejší pivnice odvezla čtrnáct těchto přístrojů, teď dalších osm.

„Jsme rádi, že policie kvízomaty opět zabavila. Jestli si někdo myslí, že mu jejich nelegální provozování budeme tolerovat, je na velkém omylu. Pokud automaty nahradí dalšími, skončí v brzké době zase v policejním skladu. Všechna místa, kde se v minulosti kvízomaty objevily, pravidelně monitorují naši strážníci. Jakmile je někde opět uvidí, okamžitě na to upozorníme Specializovaný finanční úřad a zase podáme trestní oznámení,“ řekl bohumínský starosta Petr Vícha.

V Bohumíně už proti hazardu otevřeně bojují jedenáct let. Tehdy zastupitelé přijali zákazovou vyhlášku a tím klesl počet automatů ze 140 na 30. Město se tak vzdalo pětimiliónového příjmu. Jenže pak přišla nová generace přístrojů - videoterminály. Ministerstvo financí je protiprávně, i přes odpor obcí, povolovalo jako na běžícím pásu.

V roce 2011 se měst zastal Ústavní soud. Jenže od té doby se kvůli liknavosti ministerstva nic nedělo. Až vloni začalo konečně jednat a bohumínské herny musely zavřít. Letos v únoru a březnu ještě zrušilo ministerstvo licenci i posledním osmi videoterminálům, které je měly až do roku 2019. U posledního z nich není rozhodnutí ještě pravomocné. Až na ten jediný by měl být Bohumín bez hracích přístrojů i videoterminálů.

Snahy však městu hatí nelegální kvízomaty. Ty se snaží loterijní zákon obejít tak, že hráč musí zodpovědět kvízovou otázku. Pak už ovšem není kvízomat k rozpoznání od automatu či videoterminálu. Kvízomaty nepovoluje stát, ani město. Do veřejných rozpočtů z nich tak neplyne na rozdíl od automatů a videoterminálů ani koruna.

Z loterií inkasoval v posledních dvou letech Bohumín do rozpočtu 10 miliónů korun. Dobrovolně a rád se příjmů vzdal. „O peníze z hazardu nestojíme. Velmi rádi o ně přijdeme. Jen v bohumínských hernách lidé ročně prohráli na 40 miliónů korun. Vesměs automaty totiž vyhledávají lidé, kteří pobírají sociální dávky, a tyto peníze přece mohou skončit úplně jinak než v bezedných hracích přístrojích," upřesnil starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám