Hlavní obsah

Police nad Metují dva měsíce žila antikou

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více jak dva měsíce rezonovala v Polici nad Metují antika a její odkaz v dnešním světě. Cílem projektu "Všechny cesty vedou z Milétu", který připravil spolek Apeiron, bylo právě připomenutí antické moudrosti, jako nejelementárnějšího prvku naší společnosti.

Foto: Martina Váňová
Článek

Téměř tři stovky návštěvníků přišlo na přednášky, koncert a vernisáž výstavy, aby alespoň ve zkratce mohli najít kousky antiky kolem sebe.

Mgr. Petra Zvířecí připomněla v polické hasičárně antické lékařství. Na její přednášku potom navázal PhDr. Radim Kočandrle představením jednoho z nejstarších filosofů antického Řecka – Anaximandra z Milétu. Odkaz jeho předchůdce a nejstaršího filosofa antiky, Thaléta z Milétu, potom představil na sále Kreslírny v broumovském klášteře doc. Zdeněk Kratochvíl. Cyklus přednášek zakončil RNDr. Jiří Grygar, který před zaplněným sálem v Pellyho domech v Polici nad Metují mluvil o vývoji poznání vesmíru od nejstarších civilizací až po současnost.

V doprovodném programu "Všech cest vedoucích z Milétu" vystoupila v Pellyho parku v Polici nad Metují kapela Martina Trchová & trio. Během téměř dvouhodinového koncertu se posluchači mohli díky textům imaginárně procházet Prahou, rozeznávat věci, kterým autorka dává vysokou váhu anebo navštívit indický Ladakh, kde Martina Trchová působila tři měsíce jako lektorka v rámci projektu Brontosauři v Himalájích.

Výstava studentů Střední školy propagační tvorby a polygrafie s lakonickým názvem "Antika" v Muzeu papírových modelů (jejíž trvání bylo prodlouženo do srpna) přestavuje pohled nejmladší generace na dávnou řeckou civilizaci. I tady rezonuje přesvědčení, že antika není mrtvá a má stále co dnešnímu světu nabídnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám