Hlavní obsah

Pokud se daří, tak se i pivo vaří aneb Malá exkurze v pivovaru ve Frýdku-Místku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exkurze do Pivovárku Morava za poznáním, jak se vaří pivo, se uskutečnila 27. ledna ve Frýdku-Místku. Malá skupinka zúčastněných byla informována o cestě surovin vody, ječného sladu, chmele a kvasnic až ke konečnému produktu tekutiny žluté a hnědavé barvy, která je zdravá a chutná. Někomu až moc.

Foto: Josef Zajíc

Pivovárek MORAVA. 27.1.2014. Sládek Martin Gajdáček vysvětluje první fázi vaření.

Článek

O výrobě, čili zrání tekutiny zúčastněné informoval sládek Pivovárku MORAVA Martin Gajdáček. Tekutina, které říkáme pivo, má svůj počátek už kdesi v dávné historii lidské civilizace, kdy občas nějaká ta surovina zkvasila a zrála. Našel se někdo, kdo se jí napil, a bylo mu veselo - a chvíli i teplo...

Podle sládka se české pivo vyrábí pouze ze sladu z ječmene. „V úvodu jsou čtyři procesy. Vystírání, rmutování, scezování a chmelovar - to je v podstatě to, že  sladinu vařím spolu s chmelem a vzniká mi mladina, kterou čerpám do jiných prostor pivovárku, kde probíhá další proces,” naznačil Martin Gajdáček první fázi vaření piva.

V prostorách výroby piva mohli zájemci vidět další procesy - mj. vířivou káď, ve které dochází k odstranění hořkých kalů. Dále chladič mladiny. Hranaté kádě, kde dochází ke spílování, a ležácký sklep, kde mají šest 20hektolitových a deset 10hektolitrových tanků. Zde tekutina zraje další měsíc až po konečné stáčení do sudů a expedici do restauračních zařízení.

Jedna várka piva obsahuje 1000 litrů a celá fáze trvá asi 45 dnů, než je kvalitní pivo hotovo a připravené k prodeji.

Pivovárek Morava produkuje od 20. prosince loňského roku 12stupňový světlý ležák a 11stupňový tmavý ležák. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám