Hlavní obsah

Pojďme nasávat Hradozámecký advent na jihočeské památky, začneme na Nových Hradech

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásný je výraz nasávání atmosféry, když nasávání vyvolává většinou zcela jinou představu než tu atmosférní. Přesto kasteláni několik hradů a zámků v jižních Čechách připravili na adventní rozjímací čas pohodovou atmosféru na jimi svěřených objektech. Začíná se na Nových Hradech a je na co se těšit.

Foto: NPÚ, územní pracoviště Č. Budějovice

Zimní romance Nových Hradů

Článek

Památky jsou v gesci Národního památkového ústavu a každá si připravila v předvánočním čase program plný pohody. Oprostíte se od tartasu a shonu, oko i duši potěšíte příjemným, i na svařák většinou dojde.

Nasávání začíná i s podivnými zvyky

Hradozámecký advent začíná již 2. prosince Vánocemi u pana správce na hradě v Nových Hradech.

„Přijďte nasát vánoční atmosféru a dozvědět se něco nového o tom, jak Vánoce trávili naši předci, jaké, často i podivné, zvyky dodržovali, jaké dobroty si pekli, čeho se obávali a z čeho se radovali,“ zve kastelán hradu Jan Smolík.

Na trase budou vystaveny i výrobky amatérských cukrářů, kteří se zapojili do soutěže o nejkrásnější perníkový hrad.

Prohlídky se uskuteční během prvních tří adventních víkendů, 2. – 3., 9. – 10. a 16. – 17. prosince, a začínají vždy v 10:00, 11:00, 13:00, 14:00 a 15:00 hodin. V sobotu 16. 12. je navíc připravena speciální dětská adventní prohlídka, a to v 10:30 hodin.

Zakončí čertovskou pohádkou

Jindřichův Hradec zve na druhý adventní víkend 9. a 10. prosince na tradiční trhy, ale i na hudební, taneční a divadelní vystoupení. Nejenom dětské návštěvníky potěší malý zvěřinec, výstava sokolnicky cvičených dravých ptáků nebo lukostřelba na II. nádvoří.

„Návštěvníci se mohou těšit na tržiště s originálním zbožím a také sladkými i slanými pochutinami na druhém a třetím zámeckém nádvoří. V provozu bude opět 500 let stará černá kuchyně,” informoval jindřichohradecký kastelán Jan Mikeš.

Druhá adventní neděle vyvrcholí čertovskou pohádkou a adventní bohoslužbou v kapli sv. Ducha v 15 hodin.

Třeboň v kostýmech

Ve dnech 2. – 9. prosince se na třeboňském zámku koná prodejní výstava vánočních dekorací Kouzlo Vánoc, kterou každoročně pořádá třeboňský Klub Mája.

Tu od 12. do 17. prosince vystřídá výstava sklářských výrobků, vánočních ozdob a aranží Skleněné Vánoce. Tradiční vánoční procházky třeboňským zámkem Vánoce na zámku ve dnech 28. až 30. prosince od 13:30 do 17:30 zpestří historické kostýmované postavy.

Hluboká nad Vltavou s novou trasou

Interiéry zimní prohlídkové trasy na Hluboké, která zahrnuje soukromé pokoje posledních majitelů, provoní originální vánoční přízdoby z živých rostlin, v lovecké jídelně bude vystaven velký dřevěný sto let starý betlém. „Na nádvoří se do výšky tří metrů bude tyčit vánoční stromeček, který ozdobíme kvůli dětem bonbóny,“ řekl kastelán Miroslav Pavlíček.

Zimní prohlídková trasa bude v provozu až do 20. prosince. Brány zámku se návštěvníkům opět otevřou po novém roce 3. ledna.

Další přístupné objekty

V předvánočním čase zve k návštěvě hrad Rožmberk. Pohled do soukromí šlechtického rodu Buquoyů nabídnou prohlídky soukromých pokojů do 10. prosince, vždy od úterý do neděle v 11 a 13 hodin.

Do 22. prosince, kromě pondělků, je otevřeno i Hradní muzeum v Českém Krumlově. Návštěvníkům skýtá příležitost prohlédnout si množství cenných exponátů ze zámeckých depozitářů. Expozice Hradního muzea má charakter historické muzejní instalace z 19. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám