Hlavní obsah

Podzim a riziko úrazů dětí

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim bývá každoročně spojován s výskytem vyššího počtu úrazů. Děti, které se vrátily do škol, si ještě nestačily zvyknout na nový denní režim. Stačí chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě. Zvýšené opatrnosti by měli dbát především řidiči.

Foto: Jiří Cysař

Podzim

Článek

Je důležité si uvědomit, že děti můžeme kvůli nízké tělesné výšce snadno přehlédnout, a to především při couvání. Jak ale zabezpečit co nejdokonaleji ty nejmenší a zároveň se z pozice řidiče co nejefektivněji vyhnout hrozícímu problému? Stačí respektovat několik zásad, které shrnuje Národní koordinační centrum prevence úrazů (NKCPÚ), které je momentálně financováno z prostředků Norských fondů.

„Zranění dětí se na první pohled liší od zranění dospělých osob. Následkem tělesné výšky je tělíčko při srážce s vozidlem katapultováno na kapotu vozu. Následkem jsou rozsáhlá polytraumata a často i zranění neslučitelná se životem", popsala Veronika Benešová vedoucí pracovnice NKCPÚ. „V letošním roce vyhaslo na silnicích již 10 dětských životů. Těmto zbytečným úmrtím lze přitom ve většině případů předejít," pokračuje.

Kromě řidičů je však důležitá prevence úrazů přímo z domova. Dítě totiž opakuje vzorce chování naučené od svých rodičů. Dbejte tedy na to, abyste za každých okolností přecházeli vozovku pouze na vyznačeném přechodu. Pokud vedete dítě, vždy jej držte na straně odvrácené vozovce. Pokud dítě vystupuje či nastupuje z vozidla, tak vždy ze strany od chodníku či krajnice, abychom se vyhnuli střetu s projíždějícím vozidlem. Velkým pomocníkem jsou rovněž reflexní prvky na oděvech či taškách. Ty dokážou odrazit světlo až na vzdálenost 200 metrů. 

Naučte své děti také základním zásadám bezpečného chování:

Chodíme po pravé straně chodníku

Chodíme po pravé straně chodníku Zábradlí u chodníku nejsou vhodná pro prolézání

Chodíme po pravé straně chodníku Zábradlí u chodníku nejsou vhodná pro prolézání Pokud přecházím vozovku, musím se vždy řádně rozhlédnout

Chodíme po pravé straně chodníku Zábradlí u chodníku nejsou vhodná pro prolézání Pokud přecházím vozovku, musím se vždy řádně rozhlédnout Pro přecházení vozovky použiji značený přechod

Když přecházím, počkám, až přijíždějící auto úplně zastaví a teprve pak vstupuji do vozovky - zdroj Besip

Reklama

Výběr článků

Načítám