Hlavní obsah

Pod rouškou tmy se v Chudenicích ze Starého czerninského zámku vynoří průvod alpských čertů

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V sobotu 30. listopadu navštíví Chudenice Krampusáci z Vodňan. Pod rouškou mlhavé temnoty a esoterického tajemna se v Chudenicích ze Starého zámku v 17 hodin vynoří průvod alpských čertů.

Foto: ilustrační foto z archivu Krampus Vodňany

Krampusáci z Vodňan

Článek

Přijďte nasávat tajemnou a neopakovatelnou atmosféru Adventu, plnou pyrotechnických efektů a ohnivé show. Nejedná se o pouhý průvod. Ocitnete se v říši andělů a čertů na pomezí dobra a zla. A součástí bude i hodinové běsnění pravých Krampusáků.

Dvě hodinová představení od 17 hodin a další od 19 hodin doplněna i focením s účinkujícími, by měla zajistit, že se dostane na každého, kdo bude mít o tento unikátní zážitek zájem. Profesionální skupina s mnohaletou zkušeností na krampus scéně - Krampus Vodňany jistě předurčuje nevšední a kvalitní zážitek z tohoto vystoupení.

Rakouským čertům se říká Krampus. Kostýmy se dědí z generace na generaci, nebo se vyrábí na zakázku za velké peníze. Oproti českým čertům jsou rakouští Krampusové opravdu velmi strašidelní a masky jsou vyráběny do nejmenšího detailu.

Vodňanští Krampusáci patří mezi čertovskou elitu 

S rakouskými Krampus čerty se Antonín Flaks poprvé setkal prostřednictvím televizního dokumentu. Jejich vizáž a vystupování ho ohromila natolik, že se stali neodmyslitelnou součástí jeho života.

„První masku jsem vyrobil před jedenácti lety. Ušil jsem si kožich a vyrazil se svými dětmi, které šly za Mikuláše a anděla, na obchůzku po Vodňanech. Úspěch byl ohromný a kamarádi se ke mně začali přidávat,” říká vedoucí skupiny Krampus Vodňany Antonín Flaks.

Vodňanští Krampusáci patří mezi pět nejlepších Krampus skupin působících v České republice. Nechybí na žádné velké krampus show. Čím to je?

„Určitě nadšením pro věc. Když jsem začal vyřezávat první masku, podporovala mě v tom celá rodina. Dnes má svou masku nejen manželka, ale i řada mých kamarádů, pro které se stali krampusáci jistým životním stylem. V naší dvacetičlenné skupině jsou v současnosti i tři výborní řezbáři,” uvedl Flaks.

Samotná výroba masky je náročný proces a může trvat i sto hodin. K výrobě se používá dřevo z alpské borovice, nebo lípy. Mezi kosmetické úpravy patří výroba a vsazení očí, které jsou ve finále v masce podsvícené led diodami a přidělání zvířecích rohů. Finální maska váží kolem 4 kilogramů. Kostýmy se šijí z pravé kůže z islandské dlouhosrsté ovce, nebo dlouhosrsté kozy, které si Antonín Flaks dováží z Rakouska. Výroba jednoho kompletního kostýmu se pohybuje za materiál od 30 do 100 tisíc korun.

Pohyb v masce také není jednoduchý. Krampusáci vidí pouze periferně a na těle mají kostým vážící kolem 40 kilogramů.

Krampusové mají řadu rekvizit, různé lebky, zvony, plameny, pochodně, nebo dýmovnice. Kolem pasu musí mít každý Krampus zavěšený velký kravský zvon.

Akci pořádají chudeničtí Hasiči ve spolupráci s vedením Starého czerninského zámku v Chudenicích za podpory městyse Chudenice. Občerstvení je zajištěno. 

Vstupenky jsou již v předprodeji na Úřadu městyse Chudenice a na Starém czerninském zámku. Samozřejmě budou také dostupné na místě v den konání, ale počet diváků je kapacitně omezen.

Ceny: rodinné (2 dospělý + 2 děti) 300 Kč

Ceny: rodinné (2 dospělý + 2 děti) 300 Kč dospělý 150 Kč

děti do 15 let 50 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám