Hlavní obsah

Pod kůží Marsya otevírá návštěvnickou sezónu výstava v kroměřížském zámku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tizianův obraz Apollon a Marsyas je chloubou arcibiskupského zámku v Kroměříži. Jeho restaurování se věnoval František Sysel v letech 1961 až 1968. Jeho práci při obnově nenahraditelných uměleckých děl je věnována výstava otevřena na zámku k jeho nedožitým 90. narozeninám.

Foto: archiv Arcibiskupského zámku

Tizianův Apollon a Marsyas

Článek

Výstavu připravil o malíři a restaurátorovi Národní památkový ústav, územní památková správa v Kroměříži ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc.

Instituce společně vydaly při této příležitosti publikaci, která koncepčně navazuje na jednu z edičních řad publikací Muzea umění Olomouc vydávaných k výstavám věnovaným významným restaurátorským počinům.

Bez skicáku nevycházel

V rozsáhlé a impozantní zámecké galerii najdete 15 děl, která František Sysel zrestauroval a zachránil pro budoucí pokolení.

Výstava o Františku Syslovi obsahuje řadu děl volné tvorby, převážně se jedná o portréty a krajiny. Uvidíte i několik skicáků, bez nichž se malíř neobešel. Expozice je umístěna za návštěvnickým centrem Arcibiskupského paláce.

Nejen řemeslník, ale i umělec

Krédem Františka Sysla, absolventa AVU u profesora B. Slánského v Praze v roce 1952, bylo, že restaurátor musí být nejen řemeslně zručným a vědecky poučeným pracovníkem, nýbrž i umělcem.

Tyto myšlenky prosazovala také Tvůrčí skupina restaurátorů R64, k jejímž zakladatelům František Sysel patřil. Záchraně památek – nástěnných maleb, plastik a závěsných obrazů – se věnoval především na Moravě a na Slovensku. Zásadním bodem v jeho profesním životě bylo restaurování Tizianova obrazu Apollón a Marsyas v letech 1961 až 1968.

Životopis i vzpomínky přátel

Publikace vydávaná k výstavě obsahuje v první řadě životopis Františka Sysla a osobní vzpomínky jeho přátel. Další čtyři samostatné články shrnují restaurátorskou činnost Františka Sysla a její místo v kontextu tzv. československé restaurátorské školy, dále jeho činnost na Slovensku a samostatně na hradu Červený Kameň, a v neposlední řadě volnou tvorbu Františka Sysla.

Důležité jsou také studie tří jeho významných restaurátorských počinů, restaurování Tizianova obrazu Apollón a Marsyas, dále tzv. Šternberské madony a nástěnných maleb v kostele sv. Kříže v Nebovidech.

Reklama

Výběr článků

Načítám