Hlavní obsah

Pod Králickým Sněžníkem se uskutečnil další ročník Akce Cihelna

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok se koncem srpna koná vzpomínková akce s názvem Cihelna. Hlavním pořadatelem je město Králíky a Armyfort, provozovatel vojenského muzea. Muzeum se nachází přímo u Akce Cihelna a je jeho součástí.

Foto: Jiří Cysař

Samohybné dělo

Článek

Akce má více než patnáctiletou tradici, zaměřenou na oživenou historii, vojenskou historii a vojenskou techniku z minulého století. Hlavním bodem programu je několik bojových ukázek v režii vojenskohistorických klubů převážně s tématem druhé světové války, dále pak presentace AČR, integrovaného záchranného systému, výstavy vojenské historické techniky a mnoho dalšího

S výhledem na Králický Sněžník a s koloritem horské krajiny v sobotu 23. srpna odstartovaly po slavnostním zahájení ukázky bojové připravenosti naší armády. Všemu předcházel přelet vojenských dvou stíhaček Gripen a seskok parašutistů z vrtulníku přímo před hlavní tribunu.

Pak již v rychlém sledu následovaly bojové akce s konvojem vojenských aut a jeho doprovodným tankem, který poté v bojové akci v plné rychlosti přejel celý osobní automobil a zneškodnil obrněný transportér protivníka. Dým, výstřely a hluk ze samopalů dotvářely atmosféru válečného konfliktu.

Rozsáhlý areál Akce Cihelna poskytoval možnost si prohlédnout jak Muzeum vojenské techniky, tak vystavenou bojovou techniku na ploše. Ta zahrnovala bojové i transportní vrtulníky, obrněné transportéry i houfnice a hlavně tanky s možností osobní prohlídky. Zde si mohl každý vyzkoušet jak obtížné je se dostat dovnitř tanku a jak malý prostor je pro posádku. Vrtulníky v pravidelných cyklech prolétávaly nad diváky v nízkých výškách a dotvářely pocit vojenského útoku.

Nedílnou součástí byly prohlídky opevnění z druhé světové války, které armáda musela po obsazení Sudet opustit bez boje. Uvnitř bunkru jsme si mohli prohlédnout dobové fotografie i vybavení bunkru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám