Hlavní obsah

Po Plzni se lze pohybovat i za pomoci vypůjčených koloběžek

Novinky, Miroslav Knotek

K dosavadnímu sytému půjčovny kol Bike sharing přibyl další, a tou je systém půjčovny koloběžek Scoobike sharing. Ten už tři roky využívali zaměstnanci a studenti ZČU v Plzni a nyní je k dispozici i pro obyvatele Plzně v centru města.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Tento systém má zatím jen pět stanovišť – na náměstí Republiky, u Studijní a vědecké knihovny, u Západočeského muzea, v areálu DEPO 2015 a na rohu Americké ulice a Anglického nábřeží. A k tomu 35 koloběžek.

„Zatím jde o pět stanovišť v centru města, do budoucna by mělo být vybudováno zhruba 17 stanovišť se 120 koloběžkami,” informoval Jakub Mareš, předseda spolku „k světu.“, který za tímto projektem stojí.

Koloběžky jsou na stojanech uchyceny elektronicky a pro zapůjčení je třeba mít nabitou Plzeňskou kartu alespoň na 90 dní. V blízké budoucnosti zájemci poslouží jakákoliv čipová karta zaregistrovaná ve studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje nebo v DEPO 2015 a v další etapě speciální aplikace.

Od jara bude půjčování koloběžek zpoplatněno, ale o ceně není zatím rozhodnuto. Dle organizátora je s městem předjednaný celoroční tarif ve výši 365 korun. Zájemce může koloběžku používat maximálně půl hodiny, což by mělo na jízdu po centru Plzně a v jeho nejbližším okolí stačit. Koloběžky jsou proti krádeži jištěny čipem, takže v případě nevrácení lze dotyčného okamžitě identifikovat.

Tento projekt vznikl jako spolupráce mezi municipalitou a spolkem „k světu.“ a jako první jej finančně podpořil plzeňský centrální obvod. Proto se zahájení provozu a tiskové konference se zúčastnil i starosta plzeňského centrálního obvodu David Procházka, I. místostarosta Petr Baloun a místostarosta Ondřej Ženíšek.

„Musím konstatovat, že přes poměrně značné porodní bolesti tohoto projektu jsem rád, že se ho podařilo dotáhnout do konce a stanoviště i s koloběžkami stojí. Jedná se určitě o přínos a alternativu individuální  dopravy, při které nejen rozpohybujeme tělo, ale ulevíme i životnímu prostředí a přetíženým komunikacím,” uvedl David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

„Jsem rád, že tento světově unikátní systém půjčování koloběžek máme jako první u nás na obvodě. Nejen že jeho použitím prospějeme svému zdraví, ale rychlostí a celkovou snadnou mobilitou koloběžek se dá konkurovat automobilové dopravě,” sdělil Petr Baloun, I. místostarosta MO Plzeň 3.

„Doufám, že jsme naší dotací tento další způsob dopravy po Plzni pomohli rozjet a že se s finanční podporou přidají další obvody, organizace a firmy a tím se podaří síť těchto stojanů po městě více rozšířit, aby byl tento systém dopravy co nejfunkčnější,” dodal  Ondřej Ženíšek, místostarosta MO Plzeň 3.

Reklama

Výběr článků

Načítám