Hlavní obsah

Po břehu Labe i Vltavy v okolí Mělníka vede nová cyklostezka

Novinky, Roman Rak

Na mapě cyklostezek v ČR se objevila nová právě dokončená krásná cyklostezka vedoucí po břehu Labe a Vltavy v okolí Mělníka. Stezka se vine po břehu Labe od obce Horní Počaply přes Beřkovice. U Mělníka míjí soutok Labe s Vltavou a směřuje krásnou krajinou směrem k Praze. Končí zatím v osadě Zelčín.

Foto: Roman Rak

začátek steky v Horních Počáplech

Článek

Cyklostezka byla navržena v trase potahové cesty, polních cest a protipovodňových hrázích přes obce Horní Počaply, Dolní Beřkovice a Hořín až do k. ú. Zelčín v celkové délce 19 a půl kilometru.

Novostavba začíná na hranici kraje odpojením od silnice III/24050, končí napojením na panelovou cestu u produktovodu v k. ú. Zelčín. V Horních Počaplech, Hoříně a Vrbně je přerušena napojením na místní komunikaci a v Hořínském parku na parkovou cestu.

Součástí stavby je 12 odpočívadel a 5 napojení na silnice III. třídy a místní komunikace: u výtokového objektu EMĚ, u vtokového objektu EMĚ, Dolních Beřkovicích, Vliněvsi a Posadovicích. Co je rozhodně chvályhodné, jsou okraje stezky. Místo kácení stromů či řezání jejich kořenů se prostě vynechali a obrubník pokračuje až tam, kde to příroda dovolí.

Ke zrodu nové cyklostezky jako stavby užitečné pro  širokou veřejnost pomohla i řada sponzorů. Rozpočet na výstavbu celé 20 km dlouhé trasy byl 80 miliónů Kč a to bylo na stavbu prováděnou ve velmi obtížných terénních podmínkách na břehu řeky poměrně málo, přihlédneme-li, že na trase se postavily dva poměrně velké mosty. Informoval o tom zastupitel obce Hořín J. Pelák.

V letních měsících ještě proběhne kompletní úklid. Ten bude obsahovat odvoz zbytku stavební suti, prořez keřů a úklid po zemědělské technice. Následně bude každý měsíc úklid všech odpočívadel. Na úklidu se budou podílet všechny obce, ale i přilehlé restaurace.

Cyklisté, kteří by měli k stezce jakékoliv požadavky a dotazy, se mohou ptát na obecním úřadě Horní Počáply.

Avšak největší problém není nepořádek či terén, ale lidé na stezce. Bruslaři co si neuvědomují, že vedle sebe se nejezdí. Děti na kolech či bruslích by na stezku měly vstoupit pouze v tom případě, kdy umějí jet rovně a brzdit. V opačném případě by si prostě rodič měl vzít dítě na přípojnou tyč. Občas vadí i pejskaři a jejich volně pobíhající psi a také rybáři, kteří na židličkách sedí na stezce. Ti všichni bez ohledu na to, zda je stezka dělána pro kola či ne, se navzájem vystavují v nebezpečné situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám