Hlavní obsah

Po 25 letech ožívá Taneční sál na hradě Buchlově

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhých 25 let uplynulo od znovuotevření Tanečního sálu na oblíbeném hradě Buchlově. Sál byl roku 1991 uzavřen po vážné havárii krovu a napadení dřevomorkou. Po velmi náročné, ale úspěšné rekonstrukci se stane součástí prohlídkové trasy "Buchlov v proměnách času" a poslouží ke svatebním obřadům.

Foto: Zdeněk Urbanovský

16. září 2016 byl slavnostně otevřen po náročné rekonstrukci Taneční sál

Článek

K první svatbě byl Taneční sál dokončen v roce 1602, kdy se Jiří Zikmund ze Zástřizl oženil s Alžbětou Kotvrdovskou z Olešničky. 

Taneční sál je součástí třípatrového domu postaveného na druhém hradním nádvoří. Je přístupný z terasy s pověstnou lípou nevinny u hodinové věže. 

Sál je vybaven 14 restaurovanými obrazy, vesměs rodovými portréty. Přehlédnout nelze dvě malované dřevěné lavice se složitou symbolikou přírodních motivů s jemně erotickým nádechem. Jejich původ zřejmě souvisí se slavnou šlechtickou svatbou, kdy na nich seděli ženich s nevěstou a nejvzácnější hosté při hostině. 

Hrad Buchlov je výraznou dominantou pohoří Chřiby. Za dobu své existence, která začíná ve 13. století, nebyl nikdy dobyt, čímž je výjimečný. Není náhodou, že do základů pražského Národního divadla byl vybrán a vložen  také základní kámen z hradu Buchlova. Místo, odkud byla buchlovská skála vytěžena, je označeno na druhém hradním nádvoří. 

Hrad Buchlov je národní kulturní památkou a patří mezi 10 nejvíce vyhledávaných turistických cílů ve Zlínském kraji a je jedním z návštěvnicky nejvíce oblíbených hradů v České republice. Jeho atraktivita je dána nejen vnějším vzhledem, ale také bohatostí a zajímavostí sbírek, které zde byly  rodem Berchtoldů z Uherčic shromažďovány a zpřístupněny již od  poloviny 19. století. 

Ke hradu směřují turistické stezky všech barev, a je také oblíbeným námětem pro cykloturistické výlety. Motoristé se na  přístupovou cestu ke hradu dostanou odbočkou ze silnice E50, spojující Brno s Uherským Hradištěm. 

Do konce září je hrad otevřen od úterka do neděle od 9 do 16 hodin, v říjnu pak jen o víkendech a státních svátcích od 9 do 15 hodin, předem ohlášené skupiny si mohou objednat prohlídku také v týdnu, kromě pondělí. 

Pro návštěvníky jsou připraveny 4 základní prohlídkové okruhy, pořádá se zde řada zajímavých akcí, jednou z nejoblíbenějších je Buchlovské kování, které tradičně oživuje prázdninový program. Pro dětské skupiny je velmi atraktivní prohlídkový okruh S pastelkami po hradu Buchlově, ten je nutno předem objednat.

Reklama

Výběr článků

Načítám