Hlavní obsah

Po 100 letech se vrátí Gideon Klein do rodného Přerova

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U příležitosti 100. výročí narození českého hudebníka, skladatele, pedagoga, hudebního propagátora a přerovského rodáka Gideona Kleina (*6.6. 1919 Přerov, †1945 Fürstengrube), jehož slibně rozvíjející se umělecká kariéra v meziválečném období byla násilně přervána za II. světové války během holocaustu, se v letošním roce koná oslavný projekt, v rámci něhož se hudebník symbolicky vrátí domů do rodného Přerova.

Foto: Lucie Mazáčová

Gido se vrací domů. Projekt ke 100. výročí narození hudebního skladatele Gideona Kleina

Článek

Projekt „Gido se vrací domů“ má za cíl nejen připomenout nesmírný talent klavíristy a skladatele uvedením jeho hudebních děl, z nichž mnohé se staly základní součástí repertoáru světových komorních ansámblů, ale také představit publiku méně známá a nově objevená díla a  nové kompozice soudobých českých skladatelů inspirovaných dílem Gideona Kleina.

Součástí projektu budou koncerty v Přerově, Brně, Holešově a Praze, divadelní představení Gido – portrét skladatele ve Švandově divadle, Gidotour – komentovaná tour po pražských stopách Gideona Kleina, symposium a workshopy. V rámci projektu bude rovněž představena kniha anglického muzikologa Davida Fligga Dopis od Gideona, ve které autor použil a zpracoval nově objevené (1990) archivní materiály - korespondenci, fotografie, ztracená hudební díla a další prameny, které dosud nebyly publikovány.

Kniha přináší v rozsáhlém textovém a fotografickém materiálu nové výpovědi a životě Gideona Kleina, jeho rodiny a přátel a také nové podrobné informace ze života členů židovské komunity v Praze v meziválečné době a následně v období holocaustu.

Cílem projektu je nejen připomínka hudebního genia Gideona Kleina v kontextu doby, ve které žil a tvořil, ale rovněž nahlédnutí na jeho hudební a pedagogický odkaz pro současnou generaci.

Ve čtvrtek 12. září v 15:00 hodin se na židovském hřbitově v Přerově uskuteční vzpomínkové setkání a umístění pamětní desky Gideona Kleina symbolizující jeho návrat do rodného města. Uctění památky v Přerově uzavře v 18:00 hodin koncert ve Slavnostní zámecké síni města Přerova, na kterém zazní světová premiéra díla skladatele Martina Konvičky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám