Hlavní obsah

Plzeňský půlmaraton v historickém centru města ovládli Afričané

Novinky, Jiří Mašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 10. října se konal v Plzni již 8. ročník ČEZ Plzeňského půlmaratonu, který se po jednoleté odmlce vrátil do centra města. Pořadatelé připravili atraktivní okruh v délce sedmi kilometrů, který běžci absolvovali celkem třikrát.

Foto: Tereza Mašková
Článek

Zázemí včetně startu a cíle závodu bylo na Náměstí Republiky. Odtud se ve 13 hodin vydalo asi osm stovek běžců a běžkyň po přilehlých ulicích náměstí, přes Smetanovy, Kopeckého a Šafaříkovy sady do Štruncových sadů, aby se, po oběhnutí stadionu Viktorky, vrátilo zpět na Náměstí Republiky.

Hlavními favority byli závodníci z Afriky startující z Benedek Teamu, a to jak v kategorii mužů, tak i žen. I přesto, že počasí nebylo ideální (zataženo, teplota 10°C) dokázali ti nejlepší půlmaratonci zaběhnout velmi kvalitní časy včetně běžců „hobíků“. Pro mnohé z nich to byl poslední závod sezóny, a proto si dokázali sáhnout na dno svých sil, jež jim ještě po náročné a dlouhé sezóně zbyly a běželi opravdu rychle. Novinkou závodu byla přítomnost tří vodičů na časy 1:45, 2:00 a 2:15 hodin, což také přispělo právě k mnohým osobním rekordům účastníků závodu.

V mužské kategorii hned od začátku nasadil vysoké tempo Henry Kemboi z Keni a možná jen díky chladnému počasí a osamocenému běhu na špici, nedosáhl na rekord závodu. Přesto jeho výsledný čas 1:05:31 hodin je velmi kvalitní.  V ženské kategorii byla nejrychlejší Etiopanka Emishaw Senbeta a i její vítězný čas 1:19:39 hodin je velmi kvalitní.

Součástí závodního odpoledne byl i rodinný běh s dětmi a firemní závod tříčlenných štafet, z nichž každý absolvoval jedno kolo o délce sedmi km. Jako už každý rok, tak i letos měl závod charitativní charakter. Účastníci závodu, pomocí mobilní aplikace ČEZ Pomáhej pohybem, sbírali finanční prostředky na pomoc malému Jirkovi z junáckého oddílu Lípa Kynšperk. Jirka onemocněl leukémií a prostředky budou použity na vybavení jeho pokoje.

Závěrem lze bez nadsázky dodat, že i letošní ČEZ Plzeňský půlmaraton měl vysokou úroveň i účast a všichni se již těší na příští rok na 9. ročník závodu.       

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám