Hlavní obsah

Plzeňský kraj je nejlepším místem pro život

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní péče o děti, vysoká úroveň vzdělávání, nízká nezaměstnanost nebo velký počet různorodých společenských akcí. To je jen několik důvodů, proč je Plzeňský kraj letos podruhé nejlepším místem pro život v České republice.

Foto: KÚ Plzeňského k.raje

Plzeňský kraj byl vyhlášen nejlepším místem pro život.

Článek

Plzeňský kraj je letos nejlepším místem pro život v ČR. Kraj si tento status vysloužil zejména díky kvalitní péči o děti a dobré úrovni vzdělávání. Lidé zde žijí déle než v mnoha jiných krajích, zaměstnání najdou snadno a úroveň nezaměstnanosti je druhá nejnižší v ČR. Pozitivem také je, že region zná svoje problémy a snaží se je řešit.

Na druhou příčku spadl loňský vítěz Praha a třetí skončil Královéhradecký kraj. Místo pro život je společensky přínosný srovnávací výzkum mapující kvalitu života obyvatel v regionech České republiky, který realizuje analytická agentura Datank.

V porovnání s minulým rokem na Plzeňsku výrazně ubylo problémových uživatelů drog a přibylo policejních hlídek. Obyvatelé mají více možností, kam vyrazit za kulturou nebo sportem. Lidé v Plzeňském kraji jsou šetrní k okolnímu prostředí a produkují nejméně odpadu v republice.

Bolavým místem plzeňského regionu zůstává infrastruktura. Silnic je málo a umírá na nich hodně lidí. I přesto, že práce se zde hledá lépe než v jiných částech republiky, pro zdravotně postižené lidi to neplatí. Jejich počet mezi zaměstnanými obyvateli je druhý nejnižší v ČR.

„Plzeňský kraj se dlouhodobě drží na předních příčkách nejrůznějších hodnocení a výzkumů zpracovávaných na základě socioekonomických dat. Vítězství ve výzkumu Místo pro život 2014 je toho důkazem a já jsem moc rád, že jsme prvenství získané v této anketě v roce 2011 mohli letos zopakovat. Chtěl bych za tuto cenu poděkovat představitelům měst a obcí, které náš kraj tvoří, firmám a podnikatelům a také pochopitelně všem obyvatelům kraje, kteří zde žijí. Věřím, že pro nás všechny je Plzeňský kraj nejlepším místem pro život v jakémkoliv roce, nikoliv jen v tom letošním, kdy se můžeme pyšnit titulem Místo pro život 2014,” uvedl hejtman Václav Šlajs.

Reklama

Výběr článků

Načítám