Hlavní obsah

Plzeňský centrální obvod chce posílit protipovodňová opatření v Radobyčicích a Doudlevcích

Novinky, Miroslav Knotek

Městský obvod Plzeň 3 vyjde vstříc obyvatelům městských částí Plzeň Radobyčice a Doudlevce. V Radobyčicích u řeky Úhlavy v místě ulice Pod Skalou se totiž chystá naproti stávajícímu nový unikátní systém protipovodňových zábran, v Doudlevcích, v okolí Ostrovní ulice, také.

Foto: Tiger Dams
Článek

„Vycházejíc ze zkušeností z minulých povodní, zvažujeme nákup systému Tiger Dam, což je mobilní hráz sestavená do trojúhelníkové konstrukce z vinylem potažených tubusů o průměru 48 centimetrů,” informoval starosta centrálního obvodu Radislav Neubauer.

„Tyto tubusy se pak naplňují přímo povodňovou vodou nebo vodou z jiných zdrojů a hráz tak může být postavena v různých výškách až do minimálně 2 metrů v délce od 15 metrů do několika kilometrů,” řekl Radislav Neubauer.

Mobilní protipovodňový systém by měl pomoci hasičům z dobrovolných jednotek při včasné reakci na blížící se vysokou vodu a zamezit v lokalitě Pod Skalou rozlévání vody do okolních polí. Rovněž v Ostrovní ulici v Doudlevcích ochrání majetek místních obyvatel.

„Tento systém plně předčí dosavadní praxi s pytli naplněných pískem, neboť jeden 15metrový tubus o výšce 45 cm nahradí 500 pytlů s pískem a je naplněn vodou za 90 vteřin. Zvýší se tak akceschopnost, dále kvalita protipovodňové zábrany a to vše při srovnatelných pořizovacích nákladech,” dodal starosta centrálního obvodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám