Hlavní obsah

Plzeňské stopy Jiřího Trnky sleduje nová publikace

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňské stopy všestranného tvůrce Jiřího Trnky sleduje nová publikace. Přibližuje nejen rodinné kořeny, dětství a školní léta významného výtvarníka a loutkáře, ale zároveň připomíná Trnkovy vazby s Josefem Skupou.

Foto: Magistrát města Plzně

Plzeňské stopy všestranného tvůrce Jiřího Trnky sleduje nová publikace.

Článek

Prezentační brožuru s názvem Jiří Trnka a Plzeň – Po plzeňských stopách Jiřího Trnky vydalo město Plzeň zastoupené odborem kultury ve spolupráci s Unií výtvarných umělců plzeňské oblasti. Slavnostní představení publikace se konalo ve středu 6. března symbolicky v Galerii Jiřího Trnky.

"Jiří Trnka bezesporu patří mezi osobnosti, na které může být Plzeň velice hrdá. Spolu s Josefem Skupou položili základ loutkářské tradice, která v Plzni přetrvává dodnes, a proto považuji za velice důležité jeho přínos a životní dílo si v plzeňských souvislostech neustále připomínat," uvedla při této příležitosti náměstkyně primátora Eva Herinková.

Brožura je doplněna bohatým obrazovým materiálem, který mapuje jeho tvorbu jak v oblasti animovaného filmu, tak v ilustraci a malbě. Všem, kteří se v Plzni chtějí vydat po Trnkových stopách, poslouží přehledná mapka míst spojených s tímto významným plzeňským rodákem.

"Důležitým Trnkovým odkazem je pro návštěvníky města vedle Muzea loutek, které mu věnuje část expozice, také Galerie Jiřího Trnky, která je svým programem vázána především na výtvarné umění v regionu," doplnila Květuše Sokolová, vedoucí odboru kultury.

Brožura bude v nejbližších dnech k dispozici zdarma v Informačním centru města Plzně na náměstí Republiky, v některých místních kulturních institucích, na školách a na řadě dalších veřejně přístupných míst ve městě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám