Hlavní obsah

Plzeňská zoo hlásí 100. odchov tučňáka. Dostal jméno Kuba

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěch slaví plzeňská zoologická a botanická zahrada, která aktuálně hlásí odchov stého tučňáka. Stý tučňák se jmenuje Kuba.

Foto: Martin Vobruba

Stý tučňák plzeňské ZOO se jmenuje Kuba.

Článek

Tučňák Humboldtův patří také mezi více než 45 druhů zvířat chovaných v plzeňské ZOO, pro které je vedený tzv. Evropský záchranný program EEP.

Chov v Plzni začal v roce 1997, postupně byly dovezeny dva páry z Frankfurtu, z čehož jeden pár stále žije a pomalu se blíží k hranici třiceti let věku. Dále pak byl dovezen jeden pár z Prahy a později tři samice ze Zoo Zlín. Odchov se v plzeňské ZOO daří od roku 1999, přičemž dosud se zde vylíhlo ve třech generacích více než 100 tučňáků.

V pořadí stý tučňák se v plzeňské ZOO vylíhl koncem roku 2012 a v pátek 22. března 2013 se dočkal svého slavnostního pokřtění. Hrdým kmotrem tučňáka Kuby se stal náměstek primátora Martin Zrzavecký. 

A jak je to s krmením a péčí o tučňáky v plzeňské ZOO? "Ke krmení jsou používáni sledi. Každý pták jich při dvou denních krmeních zhltá 5-8, rodiče krmící mláďata i dvakrát více. To znamená pro celé hejno opatřit celkem asi 400 kg ryb na měsíc," prozradil tiskový mluvčí ZOO Martin Vobruba.

"Tučňáci jsou vždy nejméně čtvrthodinku před krmením pěkně nervózní, a proto je dvakrát do roka překvapí změna letního a zimního času a tím i posunutí krmení o jednu hodinu. Nejprve přepadnou ošetřovatele přímo u vrátek a první ryby spolykají hned u nich, poté chytají další v jezírku," doplnil Vobruba.

Reklama

Výběr článků

Načítám