Hlavní obsah

Plzeňská Techmania součástí evropského projektu výzkumu a inovací

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Techmania Science Center se stala součástí celoevropského projektu Responsible Research and Innovation, který tento týden oficiálně spustila Evropská komise. Cílem tříletého projektu je podporovat zodpovědné metody výzkumu a inovací napříč Evropou a vyvolávat dialog mezi vědci a veřejností.

Foto: Techmania Science Center

Responsible Research and Innovation je ústředním projektem v rámci strategie Horizon2020.

Článek

Techmania tak v blízké době začne např. vytvářet diskusní skupiny a zjišťovat, jaký výzkum lidé za zodpovědný vlastně považují.

„Stali jsme se součástí procesu, který svádí dohromady vědce, občany, politiky či obchodníky s cílem najít způsoby jak praktikovat a hodnotit zodpovědné metody výzkumu. V prvním ze tří let projektu budeme vytvářet diskusní fóra a workshopy, kde se zástupci vědecké, odborné, politické, ale i široké veřejnosti budou moci zapojit do dialogu o tom, co si pod pojmem zodpovědný výzkum představují a jaké informace o inovacích v technologiích mají či mít chtějí,” uvedla Alena Šuldová z Techmanie, která projekt v science centru vede.

Výsledky, zjištěné na základě diskusních skupin či workshopů postoupí Techmania jakožto národní koordinátor projektu do Bruselu. Odborný tým sestavený ze specialistů vyhodnotí data z České republiky i z dalších zemí překračujících rámec evropské osmadvacítky a navrhnou konkrétní nástroje, které pomohou výzkumníkům, občanům, politikům i obchodníků se do problematiky zodpovědného výzkumu zapojit.

„Důraz bude neustále kladen např. na to, aby výsledky projektu, jeho teoretická východiska i praktické návody, byly co nejvíce veřejné. Veškeré materiály budou tedy přístupné na internetových stránkách www.techmania.cz, na webu Evropské komise, vzniknou diskusní fóra na sociálních sítích jako je facebook či twiter,” doplnila Šuldová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám