Hlavní obsah

Plzeňská škola ukládá svou historii do 3D planetária

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

21. základní škola v Plzni, která v současnosti prochází rozšířením a renovací svých prostor, se rozhodla k originálnímu kroku. Do budovy prvního 3D planetária v ČR umístí datovou schránku reflektující historii školy i současné plzeňské reálie.

Foto: Techmania Science Center

21. základní škola v Plzni umístí do budovy nového 3D planetária v Techmanii datovou schránku reflektující historii školy i současné plzeňské reálie.

Článek

"V naší škole v těchto dnech dokončujeme půdní vestavbu, která na ploše 330 m2 poskytne nové zázemí našim žákům ve školní družině. Vybudujeme zde nové čtyři herny včetně zázemí šaten. Rekonstrukce proběhla i v ostatních prostorách školní družiny. Zakázka v rozsahu 10 milionů Kč je pro nás velmi významná, vnímáme ji jako milník v historii školy," uvedl ředitel 21. ZŠ v Plzni Martin Prokop.

Právě z tohoto důvodu se 21. ZŠ rozhodla vytvořit datovou schránku, kterou k 30. srpnu, datu dokončení stavebních prací, naplní informacemi týkajícími se historie školy a současného života v Plzni. Faktická schránka ovšem nebude umístěna v prostorách 21. ZŠ, nýbrž vestavěna do budovy prvního 3D planetária v ČR, jenž v těchto měsících dokončuje Techmania Science Center.

Schránka, k jejímuž naplnění vybízí škola veřejnost i zástupce médií, bude opět otevřena až v roce 2060.

"Instalací naší schránky do zdí Techmanie chceme symbolicky vyjádřit nutné sepětí formálního a neformálního vzdělávání a dát najevo úzké vazby, které k sobě naše instituce dlouhodobě mají, např. díky spolupráci na mezinárodních projektech," doplnil Martin Prokop.  

Škola i Techmania nyní vyzývají regionální veřejnost i média k pomoci s vytvořením obsahu schránky. Vítány jsou artefakty se vztahem ke škole či regionu, výtisky novin z 30. srpna apod. Náplň této časové kapsle by měla reflektovat nejen reálie 21. ZŠ, ale také současný život v Plzni, potažmo v Plzeňském kraji.

"Město Plzeň a Plzeňský kraj jsou nejen místy, v nichž žijeme, ale i významnými partnery jak pro Techmanii, tak pro 21. ZŠ. Rádi tak toto partnerství symbolicky uložíme do zdí 3D planetária, tedy instituce, která bude v následujících desetiletích sloužit vzdělávání žáků, studentů i široké veřejnosti, a jež bude svým technickým řešením ojedinělá," uvedl Vlastimil Volák, ředitel Techmanie.

Reklama

Výběr článků

Načítám