Hlavní obsah

Plzeňská protikoronavirová dvanáctka má zmírnit dopady nouzového stavu

Novinky, Redakce Novinky

Plzeň připravila balíček 12 opatření, které zmírní negativní dopad nouzového stavu na živnostníky, občany, městské organizace, existenčně ohrožené sportovní kluby, kulturní organizace a další subjekty.

Článek

Radní města Plzně schválili, že se nyní začne pracovat na naplnění daných opatření. Ta se týkají úprav, snížení či odpuštění nájemného v městských nemovitostech po určitou dobu, prodloužení splatnosti některých poplatků, rezervování volných financí města na řešení výpadku příjmů, pomoc s propadem příjmů městským organizacím a další.

„Nechceme nechat nikoho v našem městě v existenčních potížích, navrženými opatřeními se snažíme maximálně mírnit dopady koronavirové krize. Jednotlivá opatření budeme postupně naplňovat,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Podle radního pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem Davida Šloufa, který měl přípravu opatření na starost, jimi město myslí jak na podnikatele, tak na občany žijící v Plzni, tedy na všechny skupiny. „Opatřeními chceme plošně postihnout maximum toho, jak pomoci lidem mírnit současnou situaci. Cílem je maximálně zjednodušit konkrétní opatření bez zbytečné byrokracie. Případy, které se nám nepodařilo balíčkem obsáhnout, budeme řešit individuálně,“ vysvětlil David Šlouf.

Plzeň v souvislosti s krizí očekává výpadek příjmů ve výši 400 až 500 milionů korun, přičemž přímé náklady spojené s tlumením krize při nouzovém stavu odhaduje na 200 milionů korun.

„Výše uvedené saldo pokryjeme z fondů města Plzně, z dividendy od Plzeňské teplárenské a z přebytku rozpočtu za rok 2019. A to tak, abychom nemuseli dramaticky škrtat ve schváleném rozpočtu města na rok 2020 a abychom zachovali finanční prostředky alokované u jednotlivých správců rozpočtu, tedy aby správa a údržba infrastruktury a městských nemovitostí v Plzni zůstala zachována v plánovaném rozsahu,“ doplnil David Šlouf.

Reklama

Výběr článků

Načítám