Hlavní obsah

Plzeň pomocí komiksu přiblíží dětem cestování v MHD

Novinky, Alena Lochmannová

Město Plzeň spolu s Plzeňskými městskými dopravními podniky (PMDP) přichází s novým projektem, jehož cílem je přiblížit dětem ve věku od 6 do 11 let cestování ve vozech městské hromadné dopravy.

Foto: Magistrát města Plzně

Útlá publikace nazvaná "Do školy už jezdím sám" obsahuje deset komiksových příběhů a čtyři omalovánky.

Článek

Útlá publikace nazvaná Do školy už jezdím sám obsahuje deset komiksových příběhů a čtyři omalovánky. Dětem radí, jak zvládnout cestu do školy, jak se v MHD chovat a naopak čeho se vyvarovat, jak používat Plzeňskou kartu, jak nepřijít k úrazu a podobně. 

„Chceme takto nenásilnou formou žákům prvního stupně přiblížit nejčastější situace v dopravních prostředcích a vysvětlit jim mimo jiné i to, proč je dobré MHD využívat. Komiks budeme distribuovat na všechny základní školy zřizované městem, k dispozici jej dostanou v nejbližší době,” uvedla náměstkyně primátora Eva Herinková, jež má oblast školství ve své gesci.

Podle náměstka primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petra Náhlíka je snahou města Plzně vytvořit u dětí a mladé generace jistý návyk na cestování MHD.

„Ten by mohl v budoucnu přinést své ovoce - místo cest po městě autem zvolit dopravu MHD. Projekt PMDP Do školy už jezdím sám velmi vítám,” řekl Petr Náhlík. Připomněl také, že pro děti ve věku 6 až 15 let zavedla Rada města Plzně od 1. ledna 2016 zlevněné předplatné jízdné, a to ve výši 37,5 procenta z plnocenného předplatného. Proti předchozímu období zlevnilo jízdné pro děti o 12,5 procenta.

Autorem komiksu je ilustrátor a spisovatel "Vhrsti" (Vojtěch Jurík), se kterým Plzeňské městské dopravní podniky spolupracovaly například i při tvorbě kampaně Máte Hromadu Důvodů. Komiks obsahuje deset příběhů, každý na jiné téma. Školáci díky příběhům zjistí, že si na Plzeňskou kartu mohou nahrát předplatné na veřejnou dopravu nebo peníze do elektronické peněženky, že kartu využijí i do knihovny a jinde.

Stejně tak jim komiks radí, jak postupovat v případě, že dostanou pokutu. Zjistí tak třeba, že při včasném zaplacení je pokuta pro dítě 300 korun, později se částka může vyšplhat až na 1500 korun. Poslední strana publikace přibližuje "pracovní den tramvaje", školáci se dozví, že jedna plzeňská tramvaj za den najezdí až 250 kilometrů a přepraví až tři tisíce cestujících.

Michal Kraus, předseda představenstva PMDP, vysvětluje: „Naším záměrem je prohlubování finanční gramotnosti u dětí pro ně srozumitelnou formou a samozřejmě naše komunikace směřuje i k tomu, aby v budoucnu ve svém rozhodování preferovali veřejnou dopravu jako takovou,” řekl a dodal: „Věřím, že se komiks bude dětem nejen líbit, ale že to s námi i zkusí.”

Komiks vydaly Plzeňské městské dopravní podniky, distribuci do svých škol zajistí město Plzeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám