Hlavní obsah

Plzeň oživil Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 29. dubna ožilo nádvoří Plzeňského Prazdroje již 6. ročníkem Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje, který tradičně nabízí představení lokálních produktů od místních výrobců a pěstitelů.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

V pátek 29. dubna ožilo nádvoří Plzeňského Prazdroje již 6. ročníkem Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje.

Článek

V roli moderátorů i kuchařů se představili šéfkuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina. Nechyběl ani doprovodný program pro malé i velké návštěvníky.

Stejně jako při minulých ročnících bylo i letos součástí festivalu vyhlášení letošních vítězů soutěže Regionální potravina. Tu pořádá Ministerstvo zemědělství ČR a Státní zemědělský a intervenční fond a v Plzeňském kraji je její organizací pověřena Krajská agrární komora Plzeň, Místní akční skupina Pošumaví, z. s. a Úhlava, o.p.s., za podpory Plzeňského kraje. 

Návštěvníci se tak na festivalu, který finančně podporuje i společnost NET4GAS, dozvěděli, jaké potraviny se od letošního roku a ještě další 3 následující léta budou pyšnit titulem Regionální potravina Plzeňského kraje. Cílem soutěže i samotného festivalu je upozornit spotřebitele na lokální produkty a ukázat, že v kraji existují špičkoví výrobci, u nichž se vyplatí nakupovat.

Vítězové soutěže regionálních potravin samozřejmě představili ve stáncích na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj své produkty. Návštěvníci mohli nejen ochutnat místní pochutiny, ale mohli si i zakoupit řadu regionálních výrobků.

Svoje lokální produkty představili v Plzni také zástupci regionů, kteří společně s Plzeňským krajem tvoří tzv. Evropský region Dunaj – Vltava. Jeho součástí jsou Jihočeský kraj, kraj Vysočina, Horní Falc, okres Altötting, ležící v Dolním Bavorsku, Horní Rakousko a dolnorakouské oblasti Mostviertel a Waldviertel. Evropský region se nachází na území o rozloze 65 tisíc kilometrů čtverečních a žije zde 6 miliónů obyvatel.

Připraven byl také bohatý doprovodný program, o který se v dopoledních hodinách postaral Dětský soubor písní a tanců Jiskřička, odpoledne potom Michal Tučný revival Plzeň. Na své si přišly také děti. Čekala na ně bylinková zahrádka, dojení krávy nebo řada dalších aktivit se zemědělskou tematikou.

Chybět nemohlo také vaření přímo z regionálních potravin. Jak je využít, aby vznikl chutný pokrm, návštěvníkům předvedli právě šéfkuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina. Návštěvníci akce se mohli také zúčastnit soutěže o atraktivní ceny, jako je škola čepování nebo koš s Regionálními potravinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám