Hlavní obsah

Plzeň bude opět žít Slavnostmi svobody, nabídnou tradiční i unikátní akce

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy 71. výročí osvobození Plzně americkou armádou, které se uskuteční od 5. do 8. května, nabídnou řadu tradičních i unikátních akcí.

Foto: Magistrát města Plzně

Oslavy 71. výročí osvobození Plzně americkou armádou nabídnou řadu tradičních i unikátních akcí.

Článek

Patří mezi ně Jom ha-šoa neboli nepřetržité čtení jmen obětí holocaustu, dále projekt Ride of Freedom, kdy na otevřených vojenských džípech veteráni 2. světové války projedou Plzní a navštíví Boleveckou náves i střelecký areál Lobzy.

V Plzni se také odehraje ukázka historické bitvy, pro rodiny s dětmi je připravena soutěž Z Normandie do Plzně, nechybí program klubů vojenské historie, American DEPO Street Food Market, ukázka aktivit Armády České republiky ani další lákadla.

„Co se týká nejvzácnějších hostů našich slavností, veteránů, zatím máme potvrzenu účast pěti belgických a sedmi amerických, přičemž dva z veteránů budou v Plzni vůbec poprvé od doby, kdy tu byli jako mladí kluci a město osvobozovali. Jsem velmi rád, že znovu budeme mít možnost obdivovat vitalitu těch, kteří Plzni v roce 1945 přinesli svobodu, a prožít setkání, které je vždy velmi emotivní,” řekl primátor města Martin Zrzavecký.

Mezi veterány, kteří přijedou, nebudou chybět například Earl Ingram, Robert Gilbert, George Thompson a další. Účast potvrdil také vnuk generála Pattona George Patton Waters a syn plukovníka Nobleho Charles Noble.

„Letošní Slavnosti svobody budou vedle tradičních momentů bohatší o nové zážitky. Například setkání s vojenskými veterány se uskuteční na Bolevecké návsi, kam přijedou v džípech v rámci jízdy letos nazvané Ride od Freedom. Společně s nimi uctíme památku obětí heydrichiády na bývalém popravišti v Lobzích nebo si připomeneme holocaust při akci Jom-ha šoa ve Smetanových sadech. Upozorňovat na důležité historické momenty a fakt, že svoboda není samozřejmostí, patří k Plzni díky Slavnostem svobody již 26 let,” uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám