Hlavní obsah

Plyšoví medvídci se zabydleli na zámku Dobříš

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako v muzeu hraček či v medvědí říši si budete připadat na prohlídce zámku Dobříš. Od května je součástí zdejších hostinských pokojů na padesát plyšových medvídků a několik dalších roztomilých hraček. Můžete je zhlédnout při návštěvě I. prohlídkového okruhu zámecké expozice.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Sbírka medvídků a dalších hraček je k vidění v hostinské části zámku Dobříš

Článek

„Minulý rok zámecké komnaty ozdobily panenky, nyní jsme se na ně rozhodli navázat. Pro hlavní téma letošní sezony jsme zvolili plyšové medvídky spolu s dalšími hračkami,“ říká Jana Klímová ze zámku Dobříš. Podle jejích slov sbírka potěší malé i velké návštěvníky, kteří přijdou na zámeckou prohlídku.

Roztomilí chlupáči se na šest měsíců zabydlí v loveckém salónku, v pánské a dámské ložnici, v rokokovém salónku i v italském pokoji. Místy je doprovází také jiné hračky – v loveckém salónku další zvířátka žijící v lese, v salónku italském pak zvířátka exotická či figurky mouřenínů.

Francouzský medvídek zdobí ložnici pro dámy

Kolekce hraček je zapůjčena ze soukromé sbírky. Každý plyšák má svoji historii a někteří dokonce i vlastní jméno. Vystaveným hračkám je přibližně padesát až šedesát let. „Nejstarší medvídek pochází asi z roku 1940. Součástí kolekce jsou také hračky značky Steiff a pozorní sběratelé určitě poznají i americké medvídky Teddy Bears,“ informuje Klímová. Zajímavostí je typický francouzský medvídek, kterého charakterizuje světlá barva, jazýček, oranžové uši a tlapky. „Zabydlel se nám v dámské ložnici,“ dodává Klímová.

Sbírka medvídků a dalších hraček je k vidění v hostinské části zámku Dobříš, kterou navštívíte v rámci prohlídky I. zámeckého okruhu. V červenci a srpnu bude také součástí rodinné prohlídky. Hračky jsou zde umístěné od 1. května do 31. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám