Hlavní obsah

Pletený betlém či jesličky z těsta těší návštěvníky zámku Dobříš

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, jak a kdy se k nám dostal vánoční stromeček, proč si v adventním období vytváříme tradiční kalendáře, nebo odkud se vzala koleda? Vánoční zvyky a tradice, ale třeba i recepty vám o blížících se adventních víkendech představí průvodci na zámku Dobříš.

Foto: Archiv zámku Dobříš

Výstava betlémů je významnou součástí adventních prohlídek, návštěvníci se mohou těšit jak na historické kousky, tak na betlémy novější

Článek

Od konce listopadu je zámecká expozice vyzdobena vánočními dekoracemi, v sálech a komnatách nechybějí stromečky, zvonky, vánoční pečivo ani betlémy. Ty zapůjčil do interiérů dobříšského zámku stejně jako v minulých letech spolek Příbramští betlémáři.

„Výstava betlémů je významnou součástí adventních prohlídek, návštěvníci se mohou těšit jak na historické kousky, tak na betlémy novější. Každé jesličky jsou zajímavé také specifickou technikou, kterou byly zhotoveny,“ uvedla Marika Kokešová ze zámku Dobříš.

Vyzdvihla například pletený betlém, jesličky ze slaného těsta, na kterých jsou postavy inspirované obrázky malíře Josefa Lady či unikátní betlém, který obsahuje významné budovy města Dobříš, například budovu radnice, Kopáčkův dům či samotný zámek.

Nejmenší betlém o velikosti vlašského ořechu

„Výrobě betlémů se věnuji celý rok, tato práce mě dnes živí. Když je velká poptávka, pracuji i 16 hodin denně,“ říká dlouholetý člen spolku Příbramských betlémářů Milan Hošek z Dobříše. Původním povoláním byl speciální pedagog, nakonec se ale začal profesionálně věnovat svému dlouholetému koníčku.

„Vyřezávám betlémy na zakázku do celé Evropy. Používám lipové dřevo, které si sám zpracovávám. Nejmenší betlém, který jsem vyrobil, se vešel do vlašského ořechu,“ sdělil Milan Hošek, který často vyrábí i betlémy tematické, např. betlém vinařský či mlynářský. Někteří zákazníci si podle Hoškových slov zase objednávají pouze figurky pro doplnění svého rodinného betlému pro dekoraci.

Na výzdobě zámku se vedle betlémářů a zaměstnanců zámku Dobříš podíleli také pracovníci polesí Svatá Anna, kteří do expozice dodali čerstvé stromečky. „Asi nejkrásnější je stříbrná jedlička v Loveckém salonku,“ prozradila Kokešová.

Každý víkend až do Vánoc

Návštěvníci I. zámeckého okruhu se v prosinci vedle klasické historie zámku dozvědí zajímavosti z historie oslav Vánoc na Dobříšsku či nové informace o tradičních i zapomenutých zvycích a pověrách. Víte třeba, jak v minulosti trávili Štědrý den členové šlechtické rodiny Colloredo-Mannsfeld na zámku Dobříš? „Pro děti máme připravené zimní hádanky a sladkou odměnu,“ pozvala na předvánoční zámek také nejmenší návštěvníky Marika Kokešová.

Adventní prohlídky se na zámku Dobříš konají poprvé v sobotu 30. listopadu a v neděli 1. prosince. Poté se uskuteční o všech víkendech, až do Vánoc. Ve všední dny od 2. do 20. prosince je možné adventní prohlídku také absolvovat, je ale potřeba objednat se na ni předem. Speciální nabídku pak dobříšský zámek nabízí pro základní a mateřské školy

V předvánočním čase můžete na zámku Dobříš zavítat také na tradiční koncerty, nebo navštívit exkluzivní výstavu v Galerii JCM. „Nová expozice představuje obrazy Victora Vasarelyho, světoznámého maďarského umělce, představitele pop-artu a vizuální kinetiky,“ dodává Kokešová.

Výstava bude návštěvníků přístupna do konce ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám