Hlavní obsah

Plavba za zdravím nabídne zábavu i tipy, jak zůstat fit

Novinky, Simona Polcarová

Tipy, jak předcházet onkologickým i civilizačním onemocněním a žít zdravě, nabídne o víkendu v pořadí již 14. ročník Plavby za zdravím. Loď vyplouvá z hlavního přístaviště Brněnské přehrady v neděli 10. září ve 14 hodin.

Foto: Liga proti rakovině

Loď s nápisem Plavba za zdravím vypluje na Brněnskou přehradu už počtrnácté.

Článek

Akci tradičně pořádá nezisková organizace Liga proti rakovině Brno a jejím hlavním záměrem je poukázat na prevenci.

„Dlouhodobě víme, že nejdůležitějšími faktory, díky nimž lze předejít onkologickým onemocněním, jsou správná výživa, nekouření a dostatečná pohybová aktivita. Účastníkům chceme v uvolněné a přátelské atmosféře předat informace právě z těchto oblastí,“ naznačila náplň odborného programu Iva Hrnčiříková, předsedkyně Ligy proti rakovině Brno.

Na tématech a zaměření plavby se velkou měrou podílí i Poradna pro zdravou výživu a odvykání kouření při Masarykově onkologickém ústavu (MOU) v Brně, jejíž provoz právě Liga zaštiťuje.

Během plavby slibují organizátoři nejen poučení, ale i zábavu, neboť na horní palubě bude po celou dobu výletu k dobré pohodě hrát kapela Noví kaskadéři. Stanoviště, která se budou zabývat zdravou výživou či problematikou kouření, najdou zájemci v podpalubí.

Kdo se dostaví, může si svou zdravotní i fyzickou kondici nechat otestovat za pomoci speciálních přístrojů. Na přítomné čeká měření množství tuku a svalové tkáně v těle či jednoduchý test zdatnosti. Smokerlyzer zase prověří, kolik oxidu uhelnatého vypouštíme z plic při výdechu.

„Na palubě s námi vždy cestují zdravotníci a lékaři z Masarykova onkologického ústavu i pracovníci z poradny. Všichni jsou připraveni s přítomnými diskutovat a případně i konzultovat jejich konkrétní problémy. Akce se účastní také řada aktivních sportovců, s nimiž se lze poradit, jaké trendy v pohybových aktivitách jsou nyní aktuální,“ naznačila Hrnčiříková.

Připustila také, že jedním z ožehavých témat letošního ročníku se stane protikuřácký zákon. Pozornost plavba zaznamenává u všech věkových kategorií. Senioři se přicházejí poradit, mladé rodiny zajímají novinky z oblasti zdravého životního stylu.

Při předávání informací, týkajících se prevence, se Liga opírá o nejnovější poznatky z oblasti medicíny, podložené dlouhodobým výzkumem. Kromě onkologických onemocnění upozorňuje i na původce civilizačních chorob. Často totiž se špatnými návyky souvisí i nemoci kardiovaskulárního systému.

Nalodění zájemců začíná v přístavišti U kotvy ve 13:45, samotná plavba potrvá asi hodinu. Účast mj. přislíbili primářka gastroenterologického oddělení MOU Milana Šachlová či Jan Žaloudík, ředitel MOU.

Kromě každoroční plavby Liga proti rakovině Brno vydává časopis ONKO OKNO a aktivně pomáhá s provozem a činností Poradny pro zdravou výživu a odvykání kouření při MOU. Vedle individuální práce s klienty pořádá pravidelně přednášky pro žáky, studenty i veřejnost, spolupracuje s Masarykovou univerzitou, Kanceláří Brno – zdravé město i neziskovými organizacemi podobného zaměření. Poskytuje poradenství a pomoc onkologickým pacientům i zdravým lidem a zaměřuje se na zmírnění utrpení pacientů s nádorovým onemocněním a zlepšení kvality jejich života. Podílí se rovněž na projektu pohybových aktivit onkologických pacientů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám