Hlavní obsah

Plavání s delfíny, lodní výlety i autentický kontakt s beduíny nabízí jih Sinaje

Novinky, Petr Hejna

Na samém jihu Sinajského poloostrova ležící letovisko Sharm el Sheikh je i prvotním místem, kde se po výstupu z letadly dotkne noha turisty směřujícího do této oblasti Egypta africké půdy. Původní beduínská vesnička se během několika desetiletí proměnila v luxusní letovisko s vlastním letištěm.

Foto: tým dolphina.net

plavání s delfíny v Sharm el Sheikh

Článek

Velkým lákadlem tohoto „Města míru“, jak se Sharmu od mírových jednání v závěru egyptsko-izraelského konfliktu (počátek již v 60. letech, od roku 1982 opět Sinaj připadla Egyptu) přezdívá, je místní delfinárium.

Kromě show s cvičenými delfíny je možno si na objednávku domluvit individuální setkání s těmito inteligentními a roztomilými mořskými savci. Přímý kontakt s nimi při hrách v bazénu je nezapomenutelným zážitkem a ne nadarmo má Dolphina ve svém programu i delfinoterapii.

Místní přístav je i startovacím místem pro lodní výlety za šnorchlováním do národního parku Ras Mohammed nebo k útesům a vraku u ostrova Tiran. Výlety sem se pořádají pochopitelně i např. z Dahabu a oblíbeného Happy Life Village, odkud zájemce přepraví cestovní kancelář minibusem. Možná je i samostatná prohlídka města s nepřehlédnutelnou mešitou i kostelem.

VIDEO: lodní výlet 

Málokterý turista si nechá ujít byť jen krátkou vyjížďku po pláži na velbloudu, ti odvážnější se něm mohou vydat na celodenní výlet podél pobřeží k místním rybářům na potápění a rybolov, nebo do oázy v horách – pokud nezvolí alternativu na koních, čtyřkolce nebo i pěšky.

Pro neformální setkání s místními obyvateli je ideální posezení u šíšy (vodní dýmky) a beduínského čaje. Jejich podle pláže rozseté „provozovny“ z palmových listů mají své kouzlo již pouhými vývěsními štíty.

S většinou z nich se lze domluvit anglicky (míněna je oblast Dahabu, v Sharmu a na atraktivních výletech není od věci oprášit ruštinu, jelikož ruská klientela tvoří takřka 100 procent, jako jsme tomu byli svědky v poloponorce, delfinariu i na lodním výletu). A i zde je možno navázat kontakt prostřednictvím hudby.

V programu hotelů nechybí ani seznámení s tradičními tanci - fascinující podívanou nabídne např. tanec dervišů, kdy tanečník dobrých 15 minut rotuje kolem své osy a v tanci symbolizuje sepjetí s rodnou zemí, rodinou i nebesy. Na ochutnávku vyzvaný Evropan vždy naprosto ztrácí orientaci po pouhých pár otáčkách.

Turisté mají během programu mnohdy možnost předvést svoje hudební dovednosti, nebo se odezíráním pohybů zapojit do moderního skupinového tance. A ke slovu tak může přijít i bluesové cítění, protože nejen arabskou hudbu lze slyšet v nočních barech.

Většina z Egypťanů, pohybujících se kolem turistického průmyslu, je původem z Káhiry, a to ať již soukromí poskytovatelé služeb, tak personál hotelů a cestovních kanceláří.

Oproti našim zvyklostem je to přesně naopak - u nás je hlavní město (které zdaleka nemá k 20 miliónům obyvatel) zdrojem pracovních příležitostí pro širé okolí, a málokdo by hledal zaměstnání 500 km od domova. A že i „obyčejný velbloudář“ nemusí být přihlouplý prosťáček, svědčí perfektní zvládnutí tří světových jazyků mladíka na ukázce.

Související reportáže: Podmořský ráj na Sinaji * Pouští a oázou

Reklama

Výběr článků

Načítám