Hlavní obsah

Písek v zajetí (nejen) kultury: žhavý Laco Deczi, řada zajímavých výstav i ledové krupobití

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malebný Písek má spoustu výstavních prostor a žije tu mnoho organizátorů kulturních akcí více než okresního významu. V uplynulých dnech proběhl několikadenní takřka maratón zajímavých akcí výtvarných i hudebních. A v závěru své řekly i extrémy počasí.

Foto: Petr Hejna

Laco Deczi

Článek

Pomineme-li středeční akci v galerii Portyč, o níž jsme již informovali, tak následně ve čtvrtek 2. května proběhla v galerii Prácheňského muzea vernisáž výběru nejlepších prací z VIII. mezinárodního bienále kresby Plzeň 2012 - výstava potrvá do 2. června.

V chodbě knihovny je i od 4. května do 2. června k vidění kolekce snímků Jana Vávry, sestavena k jeho šedesátinám, a v Malé výstavní síni v termínu 4. května - 30. června expozice Arena Sancto Joannea - Úcta Písečanů ke sv. Janovi Nepomuckému.

Galerie v nekuřácké kavárně Avion Air pohostila v pátek 3. května účastníky vernisáže Jaroslava Hübla, který za účasti modelky Petry představil soubor jejích portrétů, zachycujících tuto sympatickou dívku v různých zlomových okamžicích jejího života. Zde je ukončení výstavy za dva měsíce.

Téhož večera v Divadle pod čarou vystoupil Laco Deczi & Celula New York. Tentokrát leader sestavu obnovil o excelentního baskytaristu Michaela Krásného, zručného mladého hráče na klávesové nástroje Jana Aleše, a za bicími opět byl k vidění Lacův syn Vajco. Škoda, že na podobnou veličinu v Písku nepřijde tolik lidí, kolik by si umělec i pořadatel zasloužili.

Galerie Kaplanka v nedalekém Protivíně pak v sobotu 4. května zažila nepochybně rekordní návštěvnost při vernisáži obrazů autorů z Volného sdružení umělců jižních Čech. Rodinné muzikantské duo 2 Generations se vzpomínkou na toho dne zesnulého kamaráda, bubeníka Milana Peroutku, zahrálo jak při zahájení výstavy, tak i v delším bloku poté, co návštěvníci shlédli expozici obrazů v pěkně nasvícených prostorách dobově zrekonstruovaného podkroví.

A jak Písek v sobotu poté nakrátko vydatně zavalily kroupy, vidno na těchto záběrech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám