Hlavní obsah

Písek oslaví 777. výročí založení i tradičním pískováním u Kamenného mostu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V královském městě Písku založeném roku 1243 se mnoho historických památek nezachovalo. Kamenný most, z hradu se dochovalo křídlo, v němž je Prácheňské muzeum. Centrum je směsicí slohů, převážně moderních, nesourodých. Najdete tu dlouhé úseky hradeb, Křižíkovu vodní elektrárnu...

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Z královského hradu moc nezůstalo

V hradu kdysi pobývali Přemysl Otakar II. a Karel IV. V roce 1532 město zachvátil velký požár, zasáhl i hrad, nakonec udržovali jen jeho část.

V paláci je velký vymalovaný gotický Rytířský sál. Malby představují Klanění tří králů, Kalvárii, dobývání hradu a šlechtické erby, Prácheňské muzeum je jedním z nejstarších u nás. Ve zlatorudné expozici je vystaven jeden z největších nálezů zlata, váha se odhaduje na 2 kilogramy. Našel ho náhodou v roce 1927 místní pošťák na Vodňansku.

Postupně město začalo nabývat na významu jako centrum obchodu i průmyslu. V minulém režimu tu stála významná textilka, sídlila tu velká vojenská posádka. Město je známo i v uměleckých kruzích, točily se tu scény Měsíce nad řekou, Stříbrného větru, Kluci na řece, Dobré světlo...

Pískování bude

Letos slaví Písek 777 let od založení, součástí oslav je i tradiční stavění soch z písku na nábřeží u kamenného mostu. Ještě nedávno se zdálo, že bude zrušeno.

Sedmého května se ale začalo pískovat, díla s námětem „777 let města Písku“ vyzdobí od 22. května opět nábřeží řeky Otavy u Kamenného mostu. V přilehlé Čechově ulici bude také otevřena tradiční venkovní výstava, která tentokrát představí město Písek a jeho obyvatele v (historické) fotografii.

Svatý na mostě

Socha svatého Johana z Nepomuku zdobí téměř každý most, výjimkou jsou ty moderní. V Písku je Johánkova socha umístěna uprostřed na zábradlí. Nyní je ozdobena.

Nejstarší zpráva o svatojánských slavnostech na Kamenném mostě je z roku 1747. V předvečer svátku, po modlitbě nešpor v děkanském chrámu, se na mostě zpívaly litanie. Po čtené modlitbě v den svátky šlo procesí na most, kde se opět zpívaly litanie. Poté následovaly další modlitby.

Tradice se zřejmě udržovala každý rok, další záznamy z Písku jsou až z roku 1878, procesí šlo z od svatováclavského kostela, kde stála Nepomukova socha, k děkanskému chrámu. Na mostě nad sochou sv. Jana stála dřevěná nika se stříškou z chvojí. Sousoší bylo zdobeno květinami a stálo zde osm lamp. Zřejmě se tak dělo až do pádu monarchie.

Od roku 1919 se slavnost konala u výklenku děkanského chrámu, kde Nepomukova socha stojí. Tradice se obnovila zásluhou kanovníka Karla Vrby v roce 2013, odkdy ji organizují Přátelé Kamenného mostu Písek.

Reklama

Výběr článků

Načítám