Hlavní obsah

Písecké hory nabízejí kousek za městem studánky, jezírka, klid lesních pěšin i výhledy do kraje

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chráněný přírodní park nacházející se ve stejnojmenné pahorkatině je ideálním místem jak pro pěší turistiku, tak z velké části dostupný cyklistům. Cesty jsou velmi dobře značeny a každá z nich má na své trase nějakou zajímavost.

Foto: Petr Hejna

Pohled z Jarníku

Článek

Název hory vystihuje spíše hornické využití v minulosti, než rozhodně ne nebetyčnou výšku. Dodnes jsou Písecké hory z mineralogického hlediska unikátní jediným světovým nalezištěm radioaktivního nerostu, nazvaného Písekit (vzorek k vidění v Prácheňském muzeu v Písku).

Jedním z oblíbených cílů je vrchol rozhledny Jarník, kde je v nadmořské výšce 609 m volně přístupná vyhlídková věž, z níž je pěkný kruhový rozhled jak na blízké město Písek, směrem k Putimi, na hřeben Blanského lesa s Kletí. Nezapomenutelný je pouhý pohled na koruny stromů během stoupání. Věž má zvlášť schodiště pro výstup a jiné pro sestup, příjemné bázlivějším navíc je vylití veškerých stupaček a plošin betonem, takže stoupající nevidí hloubku přímo pod sebou. Vrch Jarník byl pojmenován podle toho, že nad ním vychází slunce za jarní rovnodennosti.

K rozhledně je možno vyrazit buď třeba po modré z místa U vodáka, kde kolem čtyř rybníčků zakrátko cesta zamíří do lesa, kde je zkraje malá obora s vyhlídkou na daňky, po chvíli stoupání pak známá Vyhlídka píseckých lesníků. Pak již jen kousek cesty zbývá k vrcholu s rozhlednou. Druhá možnost je vyjet za Písku do Horních Novosedel a odtamtud  po žluté kolem lomu na rozcestí u ubytovací chaty V Živci, kde je možno dát si i točené pivo (chata má otevřeno přes sezónu denně cca do konce září, celoročně vzhledem i k běžkařským trasám o víkendech). Pod chatou je malý zatopený lom, v těsné blízkosti lesní arboretum s netypickými parkovými listnáči. Od rozcestníku pak modrá zavede k zhruba 400 m vzdálené rozhledně. 

Za pokoření stojí i nejvyšší vrch Píseckých hor Velký Mehelník (633 m). Nenáročný je počátek cesty po lesní asfaltce z parkoviště Na Flekačkách, kde není problém potkat i rodiny s kočárkem, které si jdou načerpat chladivou vodu do nedaleké studánky U dobré vody. Pak již cesta postupně pozvolna stoupá k Malému  Mehelníku, pod nímž jsou k vidění dvě lesní jezírka. Kolem vrchního je pak nutno již stoupat lesní pěšinou až na roztroušenými balvany vrchol pokrytý vrchol nejvyšší, kde se nachází balvan zvaný Stůl, který později získal přízvisko Kamenný, nebo dnes častější Loupežnický. O Mehelníku se tradují pověsti o tamním pokladu i o mehelnických loupežnících. Zde právě údajně pobývá duch Píseckých hor skřítek Pimon, střežící zlatý poklad. 

Sestup z druhé strany hory zakrátko přivede k další studánce Pod Mehelníkem a pozvolna pak okružní trasa sestupuje až k Novému rybníku. Písecké hory nabízejí vzhledem ke své délce 25 km i trasy pro delší výlety, vede jimi krom pěších a cyklostezek i hippostezka, zde uvedené jsou ideální pro relaxační celodenní nebo odpolední výlet za humna královského města. 

galerie fotografií http://fotovid.wz.cz/hory.htm 

chata Živec http://www.zivec.cz info centrum Písek http://www.icpisek.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám