Hlavní obsah

Piráti z Podkrušnohoří ujíždějí na muzice

Novinky, Vít Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva festivaly svobodné hudby pojmenované VyOsení letos hodlá uspořádat krajské sdružení České pirátské strany v Ústeckém kraji. První se bude konat v Žatci, druhý v Ústí nad Labem. A to nebude vše, mají i další nápady na různé akce.

Foto: thepiratebay.se

Piratebay Cassette

Článek

VyOsení je hudební festival svobodné hudby, na který jsou zvány především kapely a umělci, jejichž vystoupení nebude zatíženo poplatkem Ochrannému svazu autorskému (OSA), tudíž s nimi nemají smlouvu a nepřejí si býti svazem zastupováni. Tradice festivalu zatím není příliš dlouhá, sahá jen do června roku 2011, kdy se uspořádal poprvé na hradě Vlčtejně u Plzně. Od té doby měl zatím pět pokračování.

Projekt se zalíbil hned několika členům Pirátů z Ústeckého kraje a po vzájemné dohodě se rozhodli uspořádat hned dvě tyto akce v jednom roce. První festival bude hostit královské město Žatec během měsíce června. Prostory byly předběžně dohodnuty v klubu REDrock a mezi zatím známé účastníky patří litoměřičtí punk-rockeři Švindl či rocková kapela Fraternity z domácí žatecké scény.

Plánuje se i další program, aby pobavení diváků nekončilo jen hudebním zážitkem. Mezi návrhy lze nalézt žonglérskou fireshow, autorské recitování básní nebo krátký proslov o autorském zákoně či podobném tématu. Také se využije nápad kasičky, kam budou lidé přispívat přímo hrající kapele.

Druhé VyOsení se uspořádá v Ústí nad Labem, k tomu zatím nejsou známy podrobnosti. Snad jen mimo přibližného termínu, který balancuje na hranici léta a podzimu.

Dalším a nejaktuálnějším počinem Pirátů na území Ústeckého kraje bude na březen plánovaný úklid skládek. Pod názvem události Piráti uklízí Žatec šíří na facebook svůj plánovaný záměr společně s veřejností uklidit část území kolem řeky Ohře v oblasti u bývalého žateckého cukrovaru.

"Plánem je vyčistit okolí řeky Ohře souběžně s ulicí U Oharky a dále až k železničnímu mostu v Ráji u bývalého cukrovaru poblíž hlavního vlakového nádraží. Je to prostor, kam lidé chodí venčit psy, na procházky, rybařit a někteří odvážlivci se zde i koupají. Přitom se tu nachází několik malých černých skládek i volně se povalující odpadky. Proč to tak nechávat, když s tím sami můžeme bojovat a nepořádek uklidit? Copak sami nestojíme o krásnější prostředí k životu?" sděluje k tomu Vít Konečný, člen Pirátské strany a jeden z pořadatelů.

Následujícím počinem, který má ale vlastně celorepublikový význam, je spolupráce s Radio Rastafari. To je malé komunitní rádio, které vysílá jen na internetu, má několik set posluchačů a soustřeďuje se (nejen) na rastafariánskou kulturu. Vyjednává se o pořadu, který by poukazoval nenásilnou cestou na pirátské ideje. Již se pomalu pracuje na formátu a vězte, že hudební vložka bude převážně tvořena jak jinak než svobodnou hudbou.

Toto není vše, čím nás dvacetičlenné krajské sdružení překvapí a prý mají ještě několik es v rukávu. Možná nezůstane jen u jedné úklidové akce, možná uspořádají dětský den, možná přijde i kouzelník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám