Hlavní obsah

Pěvecký sbor Vlasta doprovodí při tradičním vánočním koncertu obnovené varhany

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K bohatému kulturnímu programu období adventu a Vánoc v Dobrušce patří neodmyslitelně koncert ženského pěveckého sboru Vlasta. Letos se uskuteční 20. prosince v Husově sboru a spolu se sborem se představí varhaník Lukáš Koblása.

Foto: Dana Ehlová

Ženský pěvecký sbor Vlasta před benefičním vystoupením pro varhany v Husově sboru v Dobrušce. Tradiční vánoční koncert se zde uskuteční 20. prosince.

Článek

„Letošní koncert jsme nazvaly podle úvodní koledy - Svatou dobu již tu máme,” uvedla sbormistryně Dana Friedová a doplnila: „Zazpíváme čtrnáct skladeb pocházejících z různých období, od Karla IV. až po současnost. Jsou to latinské skladby, lidové koledy, vánoční písně jiných zemí a naše vystoupení zakončíme známým spirituálem.”

Hudební doprovod obstará varhaník Lukáš Koblása, student varhanní hry na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové. Není bez zajímavosti, že rozezní královský nástroj, postavený roku 1904 renomovanou německou firma A. Schuster & Sohn Orgelbau ze Zittau, který podařilo obnovit v roce 2015, a právě pěvecký sbor Vlasta podpořil shromažďování financí na opravu benefičním vystoupením v květnu stejného roku.

Sbormistryně Dana Friedová také zdůraznila, že "Vlastičky" mají během adventu tradičně napilno: „Sedmého prosince jsme zpívaly jako každý rok dědouškům v Jitřence v Opočně, v neděli 11. prosince s Dobrušským žesťovým sdružením v evangelickém kostele Bohuslavicích, 18. prosince pak zazpíváme v Bystrém s tamějším sborem.”

Obraťme však pozornost i do historie a připomeňme si, že ženský pěvecký sbor Vlasta má bohatou historii, vždyť vznikl již v roce 1881 a od té doby se v něm téměř nepřetržitě zpívá.

Do roku 1968 úzce spolupracoval s mužským sborem Dobroš a oba soubory mnoho desetiletí obohacovaly kulturní život města i celého regionu.

V novější éře je pro Vlastu významné období 1974 až 2003, kdy sbor řídil Miroslav Drašner, který ho dovedl na velmi dobrou uměleckou úroveň a navázal tak na bohatou sborovou tradici města. V roce 2003 se sbormistryní stala Dana Friedová.

Vlasta zpívá při mnohých městských akcích, pravidelně pořádá jarní a vánoční koncerty, účastní se některých přehlídek a festivalů. Dobrušku reprezentovala i na zahraničních zájezdech, a to v Německu, Maďarsku, Nizozemsku. Repertoár sboru je velmi široký - od lidových písní, přes klasické a polyfonní skladby, až ke spirituálům.

Vlasta má v současnosti kolem dvaceti pěti členek, na zkouškách se schází pravidelně jednou týdně v ZUŠ Dobruška. Činnost sboru, který je členem Unie českých pěveckých sborů, finančně podporuje město Dobruška.

Vánoční koncert "Vlastiček" nazvaný Svatou dobu tu již máme začíná v Husově sboru v Dobrušce v 18 hodin.  

Reklama

Výběr článků

Načítám