Hlavní obsah

Pěvecký sbor Hafotet do tyrkysu oděný a na léto laděný

Novinky, Zuzana Rožková

Ve středu 13. června v podvečer se hlasy ženského pěveckého sboru Hafotet rozezněly velkým sálem Martinického paláce na pražském Hradčanském náměstí. Sbor zde přivítal své příznivce a fanoušky na Letním koncertu.

Foto: Ing. Barbora Appeltová

Hafotet v Martinickém paláci

Článek

Ženský pěvecký sbor Hafotet vznikl v roce 2016. Více než 30 sborových zpěvaček společně se sbormistryní Danou Škardovou dlouho uvažovalo, jak se vlastně bude sbor jmenovat. V početném ženském seskupení najít shodu není snadné, ale nakonec svorně pojaly myšlenku, že je jich opravdu "hodně tet" a z toho vznikl půvabně vtipný Hafotet.

V překrásném renesančním Martinickém paláci vystupoval sbor poprvé a doufáme, že nikoliv naposled. Freskám ve velkém sále velmi svědčila krása žen, zpěvačkám zase slušely reprezentativní prostory a sboru prospěla příznivá akustika, které vynikla především v úvodní písni Hašivenu a ve Zpěvu Hebrejců z Nabucca. 

Sbormistryně Dana Škardová pro Letní koncert sestavila příjemně pestrý výběr skladeb, od jazzu přes gospely až po spirituály a lidové písně. K atmosféře léta sbor posluchače naladil písní Mamma Mia, známou ze stejnojmenného filmu s písničkami od skupiny ABBA. Oblíbenou píseň V domě straší duch od trojice Voskovec, Werich, Ježek zpěvačky vtipně okořenily prvky téměř divadelními. Slovenskou lidovou Prší, prší rozjiskřily hravostí, při romských lidovkách Mamo dato a Nane cocha předaly čirou radost a závěrečnou Tancuj, tancuj vykrúcaj rozteskaly do rytmu celý sál.

Chuť zazpívat si společně se sborem paní sbormistryně správně předvídala a na konci za tímto účelem nabídla návštěvníkům koncertu několik známých lidovek. Bravurně bleskově zorganizovala zpěv Bejvávalo, bejvávalo, bejvávalo dobře v tří hlasém provedení a všechny nás k němu pozvala milou větou: A celé to budeme zpívat tak dlouho, dokud se naše srdce nepotěší!

Neseme si s sebou do léta krásný zpěvný zážitek, děkujeme za něj Hafotetu a pokud si ho chcete také dopřát, tak v pořadí druhý Letní koncert se uskuteční 20. června v Domově pro seniory Chodov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám