Hlavní obsah

Petr Žižka opět pobavil spoustu posluchačů

Novinky, Jiří Smutný

V Akátovém domě v Rajhradě měl ve čtvrtek další přednášku na historické téma známý rajhradský pedagog, publicista, knihovník a historik Petr Žižka. Tentokrát své vyprávění nazval Vybráno z Rajhradských pamětí.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Plný přednáškový sál si vyslechl zajímavé příběhy z dávné minulosti Rajhradu a okolí, jako například Masopust v Rajhradě roku 1830, Něco ze Syrovic, Užalovaný rajhradský starosta, Řehoř Volný a jeho chutě, Páter Kříž ví, jak Bučovice přišly ke svému jménu nebo Magdalena Dobromila Rettigová v Rajhradě.

K nejzajímavějším patřilo vyprávění o pozoruhodné postavě z historie obce, páteru Vojtěchu Sloukovi. Posluchači se o něm dověděli, že byl prvním učitelem kreslení Alfonze Muchy, že sestrojil otáčivý globus a hodiny, ukazující čas v různých městech světa a že psal básně a jiné literární útvary.

Jako farář brojil proti hloupým pověrám, což dokumentuje zaznamenaná příhoda z kázání. Mluvil o tom, že když u jídla někomu upadne lžíce, neměl by si myslet, že se mu kvůli tomu stane něco nemilého a přestat hned jíst. Pro takového nešikovného jedlíka měl následující doporučení. „Hovado, máš si to líp držet a ono ti to nespadne.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám