Hlavní obsah

Petr Rímský křtil v Písku CD, jako hosté vystoupili Pavlína Jíšová a Pavel Malina

Novinky, Petr Hejna

Výrazná osobnost tuzemského folku Petr Rímský v rámci miniturné po českých klubech koncertoval v písecké Divadelní kavárně. Za hosty měl duo spřízněných jihočeských muzikantů, kterými byli Pavlína Jíšová a Pavel Malina.

Foto: Petr Hejna
Článek

Koncert, spojený se křtem Petrova CD Zákon o zachování lásky se uskutečnil 23. ledna v příjemně zaplněném prostoru Divadelky. První polovina koncertu patřila jak písničkám předneseným Petrem Rímským s doprovodem kytary, tak občas s podporou vokální dívčí dvojice tvořené Veronikou Skočdopolovou a Petrou Zajíčkovou.

Svůj samostatný, mírně improvizovaný blok, měli uvedení hosté. Pavel Malina se neplánovaně chopil i elektrické kytary, model Fender Telecaster, aby exceloval zejména v instrumentálních kouscích, a víc než vydatně tak svou brilantní hrou sekundoval Pavlíně Jíšové.

Před přestávkou proběhl akt samotného křtu bohatě vybaveného nosiče (analogově natočené studiové album, druhý disk live & knížka Ze života muzikantského) v pěkně vyvedeném pevném papírovém boxu a po krátkém společném muzicírování dostalo publikum krátkou pauzu před druhou polovinou.

Ta již patřila plně Petrovi a jeho výtečné hře na kytaru, reflektující osvojení si stylů jako třeba jazz nebo blues, prostě taková „mertovská“ (tím není míněno jakékoliv kopírovaní), instrumentálně po čertech poctivá folkařina. A to s kvalitními texty, jak stran myšlenky, tedy obsahu, tak stran formy - míněno tím básnické obraty, v nichž zazněl i mnohým dozajista neznámý, k potěše často hlavu zvednuvších, termín Aldebaran, tedy jméno hvězdy, teď na zimní noční obloze velmi dobře pozorovatelné a nepřehlédnutelné.

Došlo i na lehčí hříčky v duchu Petrem připomenutého Werichova názoru: "To je blbý, to se bude líbit!" Svůj půvab přednesu má bezesporu i Petrův hluboký hlas, jednoznačně nabízející myšlenku, zda tento bard nemá něco společného s hercem a dabérem Pavlem. A tak tomu vskutku je - Petr a Pavel bratry skutečně jsou.

Ve čtvrtek Petr vystoupí v Plzni v divadle Jonáš, kmotry, hosty a hostiteli budou například Vojta Kiďák Tomáško, Petr Vašina, Petr Jančařík a speciální host - perkusista a bubeník Pavel Plánka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám